Ontdek de magie van Carel Willink in Kasteel Ruurlo

Midden in de natuur, in hartje Achterhoek vind je Kasteel Ruurlo. Bij dit bijzondere Rijksmonument word je ondergedompeld in geschiedenis, cultuur en natuur. Leer de vroegere bewoners kennen en maak een wandeling door de Engelse Landschapstuin. Magisch, historisch, theatraal en extravagant is dit kasteel! 

Bezoek de website van Kasteel Ruurlo hier.

 

Museum More | Kasteel Ruurlo

Volgens de huidige eigenaar van het kasteel verdient een groot kunstenaar een monumentaal huis. Vandaar dat hier sinds juni 2017 Museum More gevestigd is, welke de werken van Carel Willink, een grootmeester in het neorealisme, laat zien. Hij experimenteerde door de jaren heen met verschillende stijlen en zoals hij ooit zelf zei: “Als je schildert zit je geest in de punt van je penseel”. Daarnaast worden hier ook de bijzondere, sprookjesachtige creaties van modeontwerpster Fong Leng getoond.

Het kasteel wordt omringd door een levendige Engelse Landschapstuin. Langs slingerende paden en waterpartijen vind je de mooiste doorzichten en een prachtig uitzicht! Na een wandeling kun je in de sfeervolle Oranjerie, die vroeger gebruikt werd om met tropische planten te kunnen pronken, terecht voor een hapje en een drankje.

Kasteel Ruurlo – Michael van Oosten

Geschiedenis van het kasteel

Kasteel Ruurlo is gebouwd in de 14e eeuw en je kunt je voorstellen dat met een leeftijd van 700 jaar, het kasteel een rijke geschiedenis heeft. Dat blijkt dan ook uit de vele verhalen en bewoners. Onder andere een van de oudste geslachten van Nederland, de familie van Heeckeren, heeft het kasteel bewoond en ook een echte koning ontbreekt niet in het rijtje van vroegere bewoners! Het heeft zelfs nog gefunctioneerd als gemeentehuis.

Doordat het kasteel door de tijd heen permanent verbouwd werd, is het er een mengelmoes van bouwstijlen. In de kelderverdieping vindt je nog middeleeuws muurwerk, bijna de gehele linkerkant is 16e -eeuws en de losse toren aan de voorkant werd in de 17e eeuw bijgebouwd. Een interessante architectonische bouwgeschiedenis mag je het dus zeker wel noemen!

Kasteel Ruurlo

Praktisch

Parkeren kan bij het kasteel, navigatieadres Stapeldijk 1. Mocht deze vanwege drukte vol zijn, dan kun je parkeren aan de Houtwaal in Ruurlo, achter het station. Vanaf hier kun je met de shuttledienst gratis naar het kasteel.

 

Tip: Bezoek ook het nabijgelegen Doolhof Ruurlo. Deze staat met ruim 1.188 meter aan paden bekend als het grootste heggendoolhof ter wereld!

Kasteel Ruurlo – Michael van Oosten