Kastelen en landgoederen: 5x anders

Kastelen en landgoederen zijn er genoeg in de Gelderse streken. Maar allemaal hetzelfde zijn ze zeker niet! Hieronder een greep uit het aanbod en wat die locatie nu zo bijzonder maakt.

 

Kasteel Engelenburg

Op het ruim 50 hectare grote landgoed ligt kasteel Engelenburg met maar liefst 41 unieke hotelkamers en suites. Geen één kamer is gelijk en ze zijn met prachtige stoffen, antieke meubelen en Zuid-Afrikaanse accenten ingericht. Wordt hier wakker en hoor de vogels fluiten terwijl je over de slotgracht zo het kasteelpark in kijkt. Geniet van een heerlijk ontbijt met verse producten, sla een balletje op de bijbehorende golfbaan en duik ’s avonds met de sommelier de middeleeuwse wijnkelder in om een bijzondere Zuid-Afrikaanse wijn voor bij je diner uit te zoeken. Eigenlijk stop je gewoon niet met dromen wanneer je verblijft bij kasteel Engelenburg.

Kasteel Engelenburg

 

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Dit prachtige familielandgoed Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt uit 1129 is de perfecte locatie om te wandelen en te genieten van de rustgevende natuur. Zeker in de lente geeft de wit-roze bloesem van de appelbomen het landgoed een magisch sfeertje. Wandel een van de vijf uitgezette routes variërend van 2,5 tot 12,5 km. Stap ook zeker even binnen bij de landgoedwinkel voor heerlijke biologische producten afkomstig van het landgoed zoals chutneys, landgoedkazen en het beroemde walnotentaartje van barones Van Verschuer.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

 

Domein Hof te Dieren

De hoofdvormen van deze unieke wijngaard zijn al ontstaan in 1647. Prins Willem II liet er een jachtslot bouwen waarna zijn opvolger Stadhouder Willem III het geheel verfraaide en er de eerste ‘wijnbergen’ liet aanleggen. Een waar stukje historie dus waarbij helaas het jachtslot door de jaren heen verloren is gegaan. Wat de huidige wijngaard Domein Hof zo uniek maakt zijn de aan drie zijden gelegen bakstenen muren uit 1885 waardoor de wind minder invloed heeft en de temperatuur er hoger is. Als groep kun je hier verschillende arrangementen boeken en tijdens de Open Monumentendagen heb je als individuele bezoeker ook de kans de wijngaard te bezoeken.

Domein Hof te Dieren

 

Landgoed Klarenbeek

Als Gelders Industrieel Erfgoed is de familie Krepel de stuwende kracht achter Landgoed Klarenbeek. Zo hebben verschillende ambachten altijd een belangrijke rol gespeeld. Zo was er eerst een koperslagerij waarna de familie Krepel overstapte op het maken van sigarenkisten. Later kwamen hier nog (binnen)deuren bij die vandaag de dag nog steeds gemaakt worden. Veel van de oude ruimtes zijn gerestaureerd waarbij de historische industriële details bewaard zijn gebleven. De ideale locatie voor huwelijken, feesten en zakelijke events waarbij je ’s avonds kunt blijven overnachten in een van de drie sfeervolle kamers van de bed & breakfast.

Landgoed Klarenbeek

 

Landgoed Bronbeek

In het jaar 1859 is Landgoed Bronbeek door koning Willem III aan de Staat de Nederlanden geschonken met de voorwaarde dat er een tehuis gebouwd zou worden voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Ontworpen door de architect Willem Nicolaas Rose opende het tehuis in 1863. Zelfs vandaag de dag wonen hier nog oud-militairen maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht. In hetzelfde pand is ook Museum Bronbeek gevestigd waar je je kunt verdiepen in het koloniale militaire verleden van Nederland. Uniformen en wapens, audio, historische films en foto’s geven je een rijk beeld. Maak ook eens een wandeling langs de vele monumenten op het prachtige landgoed.

Museum Bronbeek