U bevindt zich hier: Home ›  Cultuur & Historie ›  2015 - Van Gogh

Gelderland eert kunstenaar met kunstzinnige en culinaire activiteiten

125ste sterfdag Van Gogh herdacht met veelzijdig cultureel programma

Het jaar 2015 staat in het teken van Vincent van Gogh. Het is dan 125 jaar geleden dat de wereldberoemde kunstenaar overleed en hij wordt geëerd met spraakmakende tentoonstellingen en festiviteiten in Nederland, België en Frankrijk. Het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh wordt herdacht met een veelzijdig cultureel programma. In de provincie  Gelderland wordt een groot aantal activiteiten georganiseerd.

Een aantal hotels in Arnhem en op de Veluwe hebben speciale Van Gogh arrangementen ontwikkeld, vaak inclusief  een Van Gogh menu en/of fietsroutes. Een aantal kunstzinnige en culinaire evenementen verdienen bijzondere aandacht.

Van Gogh collectie in het Kröller-Müller Museum
Het Kröller-Müller Museum is de tweede thuis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Samen met haar echtgenoot Anton Kröller kocht ze bijna 11.500 kunstwerken. Van Gogh is haar persoonlijke favoriet. Zijn werk vormt het hart van de collectie. 

Proef de Smaak van Van Gogh! 
Het  Kröller-Müller Museum wordt omringd door de lekkerste restaurants. In het Van Goghjaar kan men van januari tot en met december bij een aantal restaurants in Gelderland terecht voor het speciaal ontwikkelde Smaak van Van Gogh Menu. De keuken heeft zich bij de samenstelling van de menu’s laten inspireren door de schilderijen van Vincent van Gogh, wat inhoudt dat in een Van Gogh gerecht minimaal drie ingrediënten worden verwerkt die zijn  terug te vinden in zijn werk. Kenmerkend voor Smaak van Van Gogh menu’s is, dat er voornamelijk wordt gewerkt met Veluwse streekproducten. Restaurants in o.a. Ede en Arnhem die koken in de spirit van Van Gogh voeren het speciale Smaak van Van Gogh logo. Daarnaast worden er rondom dit thema lezingen, een filmfestival en diverse andere activiteiten georganiseerd.

Een tuin voor Vincent
De Tuinen van Appeltern is het grootste tuin ideeën park van Nederland. Met meer dan 200 verschillende voorbeeldtuinen kan men hier de laatste trends en ontwikkelingen op tuingebied volgen. Jaarlijks wordt het Appeltern Tuinenfestival georganiseerd en in 2015 staat dit in het teken van Van Gogh en heeft dit Tuinenfestival het thema: ‘Een tuin voor Vincent’. Diverse Tuin- en landschapsontwerpers zijn opgeroepen om een bijzondere tuin te bedenken die geïnspireerd is op Van Gogh. Uit de inzendingen zijn tien tuinontwerpen uitgekozen en deze zijn tot en met het laatste weekend van november te bewonderen in De Tuinen van Appeltern.

Zandsculpturenfestijn
Het zandsculpturenfestijn 2015 op de Veluwe staat dit jaar in het teken van het thema ‘Grootmoederstijd’, maar er is ook uitgebreid aandacht voor 125 jaar Van Gogh. Het festijn staat garant voor een uniek en attractief uitje voor het hele gezin. De zandkunstwerken en de ambiance er omheen zijn een trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen en zetten de Veluwe nog meer op de kaart. Het festijn is een eyecatcher van formaat. Het festijn is geopend t/m 31 oktober (niet op zondag). 

Van Gogh fietsroutes
Combineer een bezoekje aan de tuinen van Appeltern met een Van Gogh fietstocht langs de rivieren. De 26 kilometer lange fietstocht brengt je langs de ruïne van het middeleeuws fort in Batenburg en de dorpen Dieden en Megen. Je gaat onder andere met het pontje over de Maas bij Batenburg, waar je kunt genieten van prachtige vergezichten op de rivier. Fietsknooppunten zijn 55-10-11-36-70-73-01-35-34-28-49-89-55. Je start bij knooppunt 55, Maasdijk, Appeltern.
Een langere Van Gogh fietsroute van 45 kilometer, Van Gogh in de Veluwe, loopt door de Veluwe en start in Otterlo. Door de Otterlose bossen en over de Ginkelse Heide, fiets je richting Ede waar je o.a. kunt genieten van de smaak van van Gogh in de deelnemende restaurants. Je kunt deze fietsroute mooi combineren met een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ook het Kröller-Möller Museum is zeker een bezoek waard. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld.
Fietsknooppunten zijn 86-84-63-70-85-84-82-88-89-90-67-66-65-61-62-83-84-86. Je start bij knooppunt 86, Hoenderloseweg, Otterlo. Fietsroute Van Gogh op de Veluwe

Van Gogh wandelingen
Van Gogh wandelingen zijn belevingswandelingen in de natuur, geïnspireerd op het leven en werk van de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Er zijn drie wandelingen: 'Het geloof van Van Gogh' in Wekerom, 'De natuur door Van Goghs ogen' in Wageningen en 'Lichtvoetig leven met Van Gogh' in Renkum. 
Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens vond hij zoveel inspiratie, rust en troost als op het platteland. Hij maakte talloze wandeltochten langs akkers, door bossen en over uitgestrekte heidevelden. De kleuren, het licht en de emotie van de natuur gaf hij mee aan zijn werk. Meer informatie over de Van Gogh wandelingen vind je op vangoghwandeling.nl.