Ontdek fietsparadijs Gelderland!

Spring op de fiets in de Gelderse streken

Gelderland kan gerust worden bestempeld als een waar fietsparadijs… De combinatie van natuur, water, rust en cultuur heeft op fietsliefhebbers een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Achter elke bocht verschijnt een ander decor, nu eens een groepje bomen, dan weer een beek of een karakteristieke boerderij. Niet voor niets wordt Gelderland al jaren op rij tot ‘Beste Fietsprovincie van Nederland’ uitgeroepen. De vier Gelderse streken tellen meer dan 5000 kilometer aan fietspaden en vele prachtige fietsroutes.

Kijk mee over de schouder van vier locals uit de Gelderse streken. Laat je inspireren door een Achterhoekse kasteelvrouwe, een barones uit Rivierenland, een Veluwse schaapsherder en een natuurliefhebber uit de Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. Zij nemen je mee door de Gelderse streken en laten je de unieke plekjes in deze regio’s zien.

Omdat een stuk tekst of foto lang niet alles zegt, zijn zij voor je op de fiets gesprongen. Tijdens het fietsen en vanuit de lucht hebben zij prachtige beelden geschoten van hun favoriete plekjes.

 

Acht kastelenroute

De Achtkastelenroute bestaat al vanaf 1913. Sindsdien hebben duizenden fietsers de route gereden. De route kan worden gestart op het Marktplein in het dorp Vorden en heeft een lengte van ongeveer 34 kilometer. De route is met speciale routebordjes bewegwijzerd.

Spring op de fiets met Karen Bertram. Zij is ambassadeur van de Achterhoek. Ze neemt je mee langs acht bijzondere kastelen in de Achterhoek. Onderweg geeft ze tips en laat ze je de meest bijzondere plekjes op de route  zien.

Lingeroute

De rivier de Linge is een zijarm van de Waal en de langste rivier in Nederland. Ooit was dit een woeste stroom. Wie hem nu traag door het landschap van de Betuwe ziet meanderen, kan zich dat haast niet meer voorstellen.

Spring op de fiets met barones Nathalie van Verschuer van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt en ontdek de Lingeroute. De barones fietst met je langs de rivier de Linge en geeft je een kijkje op haar geweldige landgoed. Geniet ondertussen van het aanzicht van de fruitbomen die vol zitten met bloesem.

 

Renderklippenroute

De tientallen meters hoge Renderklippen zijn vele duizenden jaren geleden gevormd door ijs, water en ten slotte de mens. Ze geven een prachtig uitzicht over het landschap. 

Spring op de fiets met Lammert Niesing. Hij is schaapsherder van de schaapskudde Epe – Heerde en neemt je mee over de Renderklippen door middel van de Renderklippenroute. Een prachtig natuurgebied rondom Epe en Heerde. Onderweg geeft hij je tips en laat hij je unieke plekjes zien.

 

Rondje Posbank

De belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom is de bijna 90m hoge Posbank (tussen 65-63). Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over het fraaie reliëf.

Spring op de fiets met Vivian Kroon. Zij is werkzaam bij Buitenplaats Beekhuizen in Nationaal Park Veluwezoom en een echte ambassadeur voor dit gebied. Vivian neemt je mee naar de mooiste plekjes van ‘Rondje Posbank’. De fietsroute gaat niet alleen over Nationaal Park Veluwezoom, maar komt ook langs Hanzestad Doesburg. Cultuur en natuur in één prachtige route!

 

Download 10 gratis routes!

Liever zelf oog in oog staan met een Schotse Hooglander op de Posbank of fruit plukken rond de Linge? Download dan hier tien gratis routes en Spring op de fiets!

Route 1. Rondje Posbank
De belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom is de bijna 90m hoge Posbank (tussen 65-63). Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over het fraaie reliëf.

Route 2. Renderklippenroute
De tientallen meters hoge Renderklippen zijn vele duizenden jaren geleden gevormd door ijs, water en ten slotte de mens. Ze geven een prachtig uitzicht over het landschap.

Route 3. Lingeroute
De rivier de Linge is een zijarm van de Waal en de langste rivier in Nederland. De Lingeroute voert je op de fiets over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes.

Route 4. Achtkastelenroute
Lekker fietsen langs de acht kastelen van Vorden in de Achterhoek. De Achtkastelenroute bestaat al vanaf 1913. Sindsdien hebben duizenden fietsers de route gereden.

Route 5. Rondje Pontje
Op deze populaire fietstocht steek je maar liefst drie rivieren over met een veerpontje. Zo ga je als eerste op de route de Waal over, als tweede het Pannerdensch Kanaal en als laatste de Rijn.

Route 6. Rivieren Rivalen
Gelegen tussen de Waal in het noorden en de Maas in het oosten en zuiden is hier altijd strijd geweest tegen de eeuwige rivaal: het water. De eeuwige strijd tegen het water is een terugkerend element in de Rivieren Rivalen fietsroute.

Route 7. Wijnroute Winterswijk
Het coulisselandschap van de Achterhoek vol afwisseling vormt het perfecte decor voor vele sfeervolle overnachtingsadressen, intieme terrassen, prachtig aangelegde (thee)tuinen, charmante landwinkeltjes vol verse streekproducten en… romantische wijndomeinen.

Route 8. Ooijroute
De grote verscheidenheid aan landschappen staat centraal bij deze fietsroute door de Ooijpolder en de Millingerwaard. Zo kom je langs oude rivierlopen, uiterwaarden, kleiputten, moerassen en -uniek in Nederlandstuifduinen.

Route 9. Vier Tintenroute
Beleef met deze route vier verschillende tinten in de vier kernen van Nunspeet! In de natuur en de omringende landschappen zijn nog veel meer kleuren te ontdekken… Nunspeet is van oudsher een bron van inspiratie voor vele kunstenaars.

Route 10. Maas en Waalroute
“We praten en we zingen en we lachen allemaal, want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal.” Het mooie Land van Maas en Waal is een oase van rust met prachtig groen en idyllische dijkhuisjes.

Genoten van deze fietsroutes? Kijk dan op Gelderseroutes.nl voor een groot aanbod routes en spring op de fiets!

Laat je inspireren op Instagram