Leuke evenementen in de (na)zomer!

Het einde van de zomer komt steeds iets dichterbij… Maar niet getreurd: ook in de nazomer is er genoeg te beleven in de Gelderse streken. Hieronder een overzicht van evenementen die we je zeker niet willen onthouden!

Augustus

Gelderland Herdenkt, Bridge to Liberation & Airborne Herdenkingen
Precies 75 jaar geleden lag Gelderland in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In augustus en september wordt tijdens Gelderland Herdenkt met een programma boordevol tentoonstellingen, shows en luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen stilgestaan bij de oorlog en gevierd dat we in Gelderland 75 jaar samen in vrijheid leven. Bridge to Liberation organiseert ook een aantal activiteiten gericht op het ervaren van de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. En ook bij Airborne Herdenkingen kun je deelnemen aan verschillende activiteiten, waaronder de Airborne Wandeltocht.

Landgoedfair in Beesd
Van 21 t/m 25 augustus 2019 organiseert landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt voor de 25e keer de beroemde Landgoedfair. In dit zilveren lustrumjaar pakt het landgoed uit met feestelijke activiteiten, muziek, lekker eten en demonstraties. Ook de ruim 190 standhouders met mooie producten, zoals kleding, (biologische) delicatessen en woonaccessoires, besteden aandacht aan het 25-jarig bestaan met speciale aanbiedingen en feestelijk aangeklede tenten.

Landgoedfair

 

Berkelfestival in de Berkelgemeenten
Van 23 t/m 25 augustus vieren de Nederlandse Berkelgemeenten Berkelland, Lochem en Zutphen het Berkelfestival: een grensoverschrijdend evenement met als verbindende factor rivier de Berkel, met activiteiten voor jong en oud. Bij het Berkelfestival draait het vooral om de ontmoeting tussen mensen, waarbij er één locatie centraal staat. Dit jaar is dat de gemeente Gescher, in Duitsland.

Heideweek in Gemeente Ede
Tijdens de Heideweek van 23 t/m 31 augustus worden er in de Gemeente Ede een enorm aantal evenementen georganiseerd. Bepaal zelf welke activiteiten je wilt bezoeken of waaraan je mee wilt doen. Zo kun je op 24 augustus bijvoorbeeld meedoen aan een Heidewandeltocht of een Yoga 4-daagse. Ook wordt er in deze week een bowlingtoernooi georganiseerd en kun je een bezoekje brengen aan Fantasieland.

Chateau voor Buren in Buren
Op zondag 25 augustus kun je tijdens Chateau voor Buren kennismaken met heerlijke wijnen uit de beste wijnstreken van Europa en zelfs van ver daarbuiten. In de pittoreske binnenstad van oranjestad Buren tref je een uitgebreid aanbod van stands aan met verschillende nationale en internationale kwaliteitswijnen, gecombineerd met bijpassende culinaire lekkernijen. Ook kun je er genieten van diverse muzikale optredens.

ASM Festival in Arnhem
Het ASM Festival in Arnhem is een festival met een lokaal karakter, maar een landelijke allure. Naast de fantastische muziek en het lekkere sfeertje, kun je op ASM Festival ook heerlijk eten bij regionale foodtrucks. Guus Meeuwis, Racoon, Ilse DeLange, DI-RECT, Lucas & Steve en Davina Michelle zijn de artiesten die te zien zijn tijdens de tweede editie op 31 augustus.

ASM Festival

 

Mechteld ten Ham weekend in ’s Heerenberg
Het Mechteld ten Ham weekend, van 31 augustus t/m 1 september, staat in het teken van ‘heks’ Mechteld ten Ham, een begrip in Montferland. De oude weduwe werd als een van de laatste van hekserij beschuldigde vrouwen in Nederland, in 1605 veroordeeld tot brandstapel. Nu wordt deze gebeurtenis herdacht met een prachtig cultureel-historisch weekeinde in het thema van de Middeleeuwen en sprookjes. Op zaterdag wordt de plantage achter Kasteel Huis Bergh voor kinderen omgetoverd tot een magische sprookjeswereld, het ‘Fluisterwoud’ en rondom het kasteel kun je de kunstmarkt vinden. Op zondag wordt in de binnenstad de cultureel historische markt gehouden en in de Pancratius kerk de ‘korenslag’.

September

Day at the Garden in Appeltern
Op 1 september kun je bij de Tuinen van Appeltern terecht voor het muzikale tuinfeest ‘Day at the Garden’. Dit feest is bedoelt voor jong en oud en heeft veel weg van zowel een buurtfeest op het plein als van een gezellige picknick aan het water. Day at the Garden is waterproof want ook als het regent kun je in de accommodatie ‘Buitenlucht’ gewoon buiten zitten.

SPOEL Festival in Culemborg
Het SPOEL festival op 1 september is misschien wel het meest ontspannen festival van Nederland. Poëzie vanuit een ligstoel, theater met een glas rosé. Muziek en theater beleven in een levend monument, dat is SPOEL. Nazomeren op fietsafstand, samen met je vrienden en je buren. Zo houd je het vakantiegevoel langer vast.

Bloemencorso in Lichtenvoorde
Op 8 september ben je welkom voor een kleurrijk dagje in Lichtenvoorde tijdens het Bloemencorso. Het op één na grootste Bloemencorso ter wereld trekt dan namelijk door Lichtenvoorde. 18 enorme dahliareuzen voorzien van ruim 4 miljoen kleurige dahlia’s sieren de straten.

Bloemencorso

 

De Botterdagen & Open Monumentendag in Elburg
Van 12 t/m 14 september wordt het landelijk evenement De Botterdagen & Open Monumentendag gehouden. De mooie Vestingstad Elburg, waar zich de meeste monumenten per vierkante meter bevinden (ca. 350), heeft dit evenement uitgebreid met de Botterdagen. Drie dagen lang staat Elburg in het teken van botters, monumenten, vis en ambacht.

Nijmeegse Kunstnacht
Op zaterdag 21 september wordt de negende editie van de Nijmeegse Kunstnacht georganiseerd. In deze nacht vol unieke belevingen laten verrassende combinaties van Nijmeegse kunstinstellingen in een laagdrempelige festivalvorm aan een breed publiek zien wat ze in huis hebben. Het programma vindt plaats op ca. 20 verschillende locaties in het centrum van Nijmegen en op het Honigcomplex.

Fruitcorso in Tiel
Van 21 t/m 23 september vindt het jaarlijks terugkerende evenement Fruitcorso weer plaats in Tiel. Je ziet hier fruit zoals je het nog nooit hebt gezien, zaden waarvan je het bestaan niet kende, verwerkt in praalwagens ontworpen en gebouwd door liefhebbers uit de Betuwe en het land van Maas en Waal. Appels, peren, noten, zaden, paprika’s en druiven; allemaal maken ze deel uit van de corsostoet.

Fruitcorso

 

Bredevoort schittert
In het historische vestingstadje Bredevoort, barst elk jaar in het laatste weekend van september een uniek spektakel los: ‘Bredevoort Schittert’. De smalle middeleeuwse straatjes worden omgetoverd tot een sprookje. Licht, muziek, theater en romantiek staan centraal. Er worden tienduizenden lichtjes in glazen potjes ontstoken. Hoofdattractie tijdens Bredevoort Schittert zijn de lichttaferelen. Met diverse materialen wordt een voorstelling gebouwd, passend bij het thema en verlicht d.m.v. duizenden lampjes. Dit jaar is het thema: Bredevoort Schittert; daar zit muziek in. Hierbij kan alles aan bod komen wat met muziek te maken heeft.

Nederlandse Wijnfeesten in gemeente Berg en Dal
Tijdens de Nederlandse Wijnfeesten op 27, 28 en 29 september komt alles samen wat Wijndorp Groesbeek zo bijzonder maakt. In een bijzondere sfeer en ambiance drie dagen lang proeven en beleven van alles wat met wijn te maken heeft. Er worden onder andere wijnworkshops gehouden en uiteraard kun je er ook genieten van lekkere gerechtjes.