U bevindt zich hier: Hanzesteden

Hanzesteden

Een bezoek aan de Hanzesteden anno nu is helemaal in. Shoppen in oude straatjes, cultuur snuiven tussen de monumentale panden en een lekker hapje eten op een van de vele gezellige pleinen. De meeste Hanzesteden zijn in één dag te bezoeken, maar lenen zich ook uitstekend voor een meerdaags verblijf.

De historie in de Hanzesteden is overal zichtbaar en de Hanzementaliteit is nog steeds aanwezig. De Hanze was een verbond tussen steden die steun bij elkaar zochten in een tijd waar nog weinig recht ontwikkeld was en piraterij, roof en moord de handelsreizen tot gevaarlijke ondernemingen maakten. Het Hanzeverbond werd in de middeleeuwen een machtig bondgenootschap. Er waren ongeveer 200 steden bij aangesloten van Rusland tot aan Frankrijk.

Zutphen en Doesburg zijn twee Gelderse Hanzesteden. Zutphen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Een interessante stad om een museumbezoek en shoppen met elkaar te combineren. Naast Zutphen is Doesburg tot in de 19e eeuw de belangrijkste stad van de Graafschap geweest. In 1974 heeft Doesburg een beschermd stadsgezicht gekregen. Hierdoor ziet de stad er echt monumentaal uit, wat het er zo speciaal maakt. De stad heeft zelfs al diverse keren als decor gediend voor diverse bioscoopfilms.

De andere Hanzesteden aan de IJssel zijn: Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem en Deventer. Iedere stad heeft zijn eigen charme en identiteit en toch hebben ze één ding gemeen. De roemrijke geschiedenis van het middeleeuwse Hanzeverbond heeft z’n sporen achtergelaten en de steden omgetoverd tot zeer aantrekkelijke toeristische trekpleisters.

Kijk voor meer informatie over de historische Hanzesteden, bijzondere evenementen en inspirerende arrangementen op www.hanzesteden.info.

Op de radio...

Hanzesteden op tv