Een warm welkom in de Gelderse streken

Gelderland is zowat de groenste provincie van Nederland, maar kleurt in de herfst alle tinten rood, geel en oranje. Práchtig! Er valt in Gelderland zoveel te ontdekken: parels van musea, schatjes van stadjes, fijne wandelingen, mooie fietsroutes en gastvrije restaurants. Je proeft er van het landelijke leven vol nostalgie, maar Gelderland is niet blijven stilstaan in de tijd. Dat bewijzen de hippe steden en culturele toppers. Verken de vier Gelderse streken en beleef er herfstpretjes, droom weg bij najaarsromantiek en geniet volop van het moois en lekkers dat het seizoen biedt.

Hieronder volgt een overzicht van wat je allemaal kunt doen in de Gelderse streken. Dit is gebaseerd op de special die in de Gazet van Antwerpen is verschenen. Benieuwd naar de hele special? Je vindt hem hier.

Brouwerij de Biertafel, Vorden

Op bezoek bij de wijn- of bierbrouwer.
Of je nu bierliefhebber bent of graag geniet van een goed glas wijn, in de Achterhoek zit je goed! Met tientallen wijngaarden en bierbrouwerijen kunnen we wel zeggen dat men weet wat lekker is. Dan hebben we het nog niet over likeurstokerijen en de whiskey van Achterhoekse bodem. De meesten locaties zijn geopend voor rondleidingen en proeverijen en zijn een bezoekje meer dan waard.

Meer informatie

Achterhoeks wild

Proef het Achterhoeks wild
Van een eenvoudige lunch tot stijlvol diner: restaurants in de Achterhoek beheersen het hele spectrum van lekker eten tot in de puntjes. De koks verrassen hun gasten telkens weer met de smakelijkste gerechten vol ingrediënten, veelal uit de eigen streek. In de herfst kunnen zij hun creativiteit kwijt in de bereiding van heerlijke wildgerechten. Dat wild is vaak ook afkomstig uit de eigen regio, en dat proef je. Niet voor niets komen wildliefhebbers in het najaar speciaal naar de Achterhoek voor de beste reerug of hazenpeper.

Meer informatie

Stadsbierhuys De Waag, Doesburg

Hanzesteden in de Achterhoek
Doesburg en Zutphen zijn twee prachtige Hanzestadjes in de Achterhoek. Doesburg staat bekend om de befaamde mosterd, maar heeft daarnaast nog meer te bieden zoals ontzettend leuke winkels! Stap over de drempel en ervaar het zelf. Of ga op ontdekkingsreis door Zutphen. Het straatbeeld van Zutphen bestaat uit smalle steegjes, oude middeleeuwse pandjes, gezellige pleintjes en verstilde hofjes. In deze straatjes zitten onverwachte boetiekwinkels en andere kleine zaken.

Meer informatie

Museum MORE, Kasteel Ruurlo

Bezoek musea
Piet Mondriaan, Carel Willink, wereldberoemde glaskunst, bijzondere archeologische vondsten, prachtige kastelen, zomaar een greep uit de schatten die de Achterhoek te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. En er is nog veel meer! Geniet van prachtige kunstwerken, luister naar boeiende verhalen en leer meer over de cultuur en de geschiedenis van de regio.

Bekijk alle musea

Rivierenland: de fruittuin van Nederland!

De Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal vormen samen Rivierenland. Elk gebied heeft zijn eigen kenmerken, respectievelijk water, fruit en cultuur. De gemeenschappelijke factor is de rijke historie en schitterende natuur. Rivierenland wordt ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. In het voorjaar spot je in de hele regio prachtige bloesem en in de zomer kun je er terecht voor lekker vers fruit. Gedurende het jaar geniet je in de hele regio van brede rivieren in uitgestreken uiterwaarden, pittoreske dorpen, slingerende dijken en talrijke fruitboomgaarden.

Betuws Wijndomein, Erichem

Betuwse Wijnen
Betuwse wijnen behoren tot de beste wijnen van de lage landen. Je vindt er dan ook veel wijngaarden waar heerlijke wijnen geproduceerd worden. Je kunt hier terecht voor rondleidingen, proeverijen en interessante workshops. Ook organiseren de wijngaarden diverse evenementen die het bezoeken waard zijn. Zo maakt het Betuws Wijndomein met passie en vakmanschap wijnen en andere gastronomische producten van druiven.

Meer informatie

’t Veerhuys Beusichem

Geniet bij ’t Veerhuys Beusichem
Aan de rivier de Lek, te midden van de uiterwaarden, vind je het hotel-restaurant ’t VeerHuys Beusichem. De omgeving is het hele jaar prachtig. Het pontje dat de hele dag op en neer vaart en de levendigheid op de rivier maken dat er altijd wat te zien is. De gastvrije en gemoedelijke sfeer in het hotel en restaurant zullen bijdragen aan een geslaagd bezoek aan de Betuwe.

Meer informatie

Culemborg

Kom shoppen in Culemborg
In Culemborg heerst een bruisende sfeer. Je wordt er verrast door de historische sfeer van de stadsgrachten, en in de oude binnenstad tref je veel galerijen en ateliers aan. Het mag duidelijk zijn: in deze stad wonen veel creatieve mensen! Dat zorgt ook in de vele cafés en op de terrassen voor een fi jne sfeer, zowel overdag als ’s avonds.

Meer informatie

 

Slot Loevestein, Poederoijen

Ga op ontdekking in Slot Loevestein
Slot Loevestein ligt op een unieke plek, waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leer je over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Ervaar hoe hoogwater voelt en kom alles te weten over kruit en wapens.

Meer informatie

Wijnhoeve De Colonjes, Groesbeek

Geniet van een goed glas wijn
Voor een goed glas wijn hoef je niet naar Frankrijk of Zuid-Amerika. Dankzij de heuvels en bijzondere grondsoort is Groesbeek en omgeving de bakermat van prachtige wijnen die regelmatig in de prijzen vallen. Bijna 25 hectare wijngaard is er inmiddels in het wijndorp van Nederland, waar zes wijnboeren een keur aan mooie wijnen maken. Die je zeker moet proeven!

Meer informatie

Burgers’ Zoo, Arnhem

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo
Bij Burgers’ Zoo loop je zo van het ene werelddeel naar het andere. Je gaat namelijk op reis door de meest uiteenlopende natuurgebieden ter wereld! Niet alleen door het tropisch regenwoud, de rotswoestijn van Arizona en de savanne van Oost-Afrika, maar ook door je op indringende wijze kennis met het tropisch koraalrif en het oerwoud van Maleisië.

Meer informatie

Ochre and Red interieur en decoratie, Bakkerstraat, Arnhem

Shop till you drop in Arnhem
Haal je hart op in mode-, design- en winkelstad Arnhem! Slenter vanuit de Koningstraat, dé winkelstraat waar je voor alles terechtkunt, door de knusse zeven straatjes, het winkelgebied in het oude centrum. Laat je verrassen door het uitgebreide, niet-doorsnee aanbod. En als je voeten beginnen te protesteren, strijk je lekker neer in een gezellig koffietentje of aangename wijnbar.

Meer informatie

Museum Het Valkhof, Nijmegen

Bezoek museum Het Valkhof
Op de plek waar ooit een Romeins legerkamp lag, vind je nu Museum Het Valkhof. Het museum toont het mooiste van Romeins Nederland, een kleurrijke collectie moderne kunst en een prachtige verzameling oude kunst. Zo is er veel aandacht voor de indrukwekkende geschiedenis van Nijmegen. Ook de collecties Hedendaags Expressionisme, Pop Art, eeuwenoude schilderijen, prenten en kunstnijverheid maken het moderne museumgebouw
het bezoeken waard.

Meer informatie

De Veluwe: van nature de mooiste

In dit enorme beschermde gebied heeft de natuur vrij spel. De Nederlandse big five, zoals edelherten of wilde zwijnen, krijgen op de Veluwe alle ruimte. Over de zandverstuivingen, in het kreupelhout, in de dikke bossen en langsheidevelden. Zoveel vierkante kilometers wilde natuur doen iets met je. Ook wemelt het er van de kastelen waar van alles te beleven is en is er nog veel te zien van het industrieel erfgoed.

Ede, Heidebrouwerij
Heidebrouwerij, Ede

Proef de Veluwe
Op en rond de Veluwe zijn veel streekproducten te vinden. De gastvrije producenten van deze producten verwelkomen je graag en laten je meer zien van biologische Erkend Veluwse Streekproducten zoals honing, wijn, bier, boerenland brood en kaas. Kom en proef de Veluwe!

Meer informatie

Landgoed Rhederoord, De Steeg

Lekker genieten van wild
Tijdens het wildseizoen, van half oktober tot eind januari, staan er bij talloze restaurants op de Veluwe weer heerlijke nieuwe en traditionele wildgerechten op het menu. Buiten is het koud maar binnen knispert het hout in de openhaard. Dat wordt zalig lang tafelen! Een perfecte plek om je culinaire blik op het gebied van wild eten te verbreden is bijvoorbeeld bij restaurant Planken Wambuis. Of ga naar het best bewaarde geheim van de Veluwe: Landgoed Rhederoord.

Meer informatie

Apeldoorn

Gezellig shoppen
Ook voor de winkelliefhebber is er op de Veluwe genoeg leuks te vinden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan een van de leuke Hanzestadjes zoals Elburg, Harderwijk of Hattem. Of ga shoppen in het hart van de Veluwe, de stad Apeldoorn. Je vindt hier onder andere het splinternieuwe, overdekte winkelcentrum Oranjerie met de leukste en hipste winkels!

Meer informatie

CODA Museum, Apeldoorn

Laat je verrassen in het CODA Museum
CODA Museum in Apeldoorn: dé culturele hotspot voor tentoonstellingen met moderne, beelden kunst, hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers, kunstenaars en kunst. Het CODA Museum bruist van de creativiteit. Laat je verrassen tijdens een bezoek!

Meer informatie