Wandeltips in Bronckhorst: wandelgemeente van het jaar!

Het voorjaar is het perfecte seizoen voor lange wandelingen. Trek eropuit en dompel je onder in een natuurwereld die verandert waar je bij staat. Onze tip voor dit najaar is de gemeente Bronckhorst, welke door Wandelkrant Te Voet is uitgeroepen tot wandelgemeente van het jaar. Van historische landgoederen met buitenplaatsen tot rivierenlandschap, weilanden en bossen: de afwisseling in het landschap is hier enorm! Wij tippen je gratis routes door deze prachtige gemeente.

 

Hackfortse Enkroute

In het indrukwekkende kasteel Hackfort woonde eeuwen geleden een heuse ridder: Berend van Hackfort. Eeuwenlang is het kasteel in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt, en inmiddels heeft Natuurmonumenten het kasteel in haar bezit. De Hackfortse Enkroute voert je voor een groot deel over het landgoed, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Zie hoe er graan gemalen wordt in de watermolen en vergeet niet de kasteeltuin, die prachtig in oude glorie is hersteld.

Hackfortse Enkroute

 

Nordic walkingroute Zelhem

Uiteraard hoef je geen Nordic Walker te zijn om deze route te wandelen. De route start in het gezellige centrum van Zelhem en gaat over de Langenberg. Dit is een voormalige vuilstort met een top van 43 meter en een uniek uitzicht over de Achterhoek. Bezoek onderweg Museum Smedekinck.

 

Rondje Oude IJssel

Geniet van schitterende uitzichten over het water met de route Rondje Oude IJssel. Onderweg kom je door Laag-Keppel met het indrukwekkende Kasteel Keppel en de herkenbare Keppelse Molens. Ook het dorpje Hoog-Keppel met de mooie dorpskerk en de bospaden onderweg maken deze route zeer de moeite waard.

Rondje Oude IJssel

 

De Keijenborgroute

Wist jij dat Keijenborg in de vorige eeuw bekend stond om de klompen? Hier woonden en werkten veel klompenmakers dicht bij elkaar. De Keijenborgroute neemt je mee door het dorpje en het prachtige landschap van ’t Hengelse Gooi. In Keijenborg bij de kerk staat een standbeeld van Pastoor Thuis, die veel voor de Keijenborgse samenleving heeft betekend. Ook staat hier ’t Vendeliertje dat verwijst naar de Schutterij St. Jan, die inmiddels meer dan 160 jaar bestaat.

 

Oltmansroute

Al wandelend kom je via de Oltmansroute langs de Bronckhorster Molen, een beltmolen uit 1844, die op zaterdag draait en ook te bezichtigen is. Bezoek ook het Middeleeuwse stadje Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland.

Oltmansroute

 


Nog niet uitgewandeld? 

Klik hier voor alle wandelroutes in Bronckhorst. Daarnaast zijn bij de VVV en toeristische informatiepunten en ondernemers in Bronckhorst nog voldoende wandelgidsen en –kaarten verkrijgbaar!