Culturele najaarstips

De dagen worden weer donkerder, er valt meer regen en de zwoele zomeravonden zijn helaas echt voorbij. Het is herfst! Voorkom een herfstdip en ga er lekker op uit. Het najaar is de ideale periode om de culturele parels van de Gelderse streken te gaan ontdekken. Wij delen de leukste tips!

 

Paper Art | CODA Museum

In de tentoonstelling ‘Paper Art’ in CODA Museum in Apeldoorn zie je de allernieuwste werken die gemaakt zijn in de wereld van papierkunst en –design. Je maakt er kennis met werk van meer dan dertig kunstenaars en ontwerpers, afkomstig uit vijf continenten. Sommigen van hen hebben nieuw werk gemaakt speciaal voor deze tentoonstelling. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst.

 

Mode en chocolade | Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal (nabij Nijmegen) is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. In de tentoonstelling ‘Fashion Cities Africa’ bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen met mode hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond.

Vanaf oktober toont het Afrika Museum ook de tentoonstelling ‘BITTER Chocolate Stories’. Hierin worden kinderverhalen over cacaoplantages in West-Afrika getoond. Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar?

 

Historische Hanzesteden

De Hanzesteden zijn pareltjes op zich: al wandelend door de straten zie je de mooiste, gekleurde gebouwen en de gezelligste plekjes om even bij te komen van de vele indrukken. Wil je wat dieper in de rijke geschiedenis duiken van deze eeuwenoude historie, bezoek dan een van de vele musea die er te vinden zijn. In dit artikel delen we onze tips.

Het historische centrum van Hanzestad Doesburg

 

Culturele uitjes in Rivierenland

In Rivierenland vind je nog vele herinneringen aan een roemrijk verleden. Bezoek er legendarische kastelen zoals kasteel Ammersoyen, ontdek historische stadjes zoals Culemborg of breng een bezoek aan een van de vele musea. Benieuwd naar een overzicht van alle uitjes in Rivierenland? Je vindt ze hier.

 

Van stad naar natuur | De Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je aan de slag in De Bastei Academie. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt!

 

Verborgen parels op de Veluwe

Op de Veluwe wemelt het van de regionale musea! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de rijke militaire historie van Ede in Platform Militaire Historie Ede. Het platform organiseert Battlefieldtours, lezingen en verschillende exposities. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in historie. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

In dit artikel delen we onze tips voor musea op de Veluwe.

 

Oude beschavingen en andere culturen in Berg en Dal

Even naar Afrika fietsen, een autoritje naar het Midden Oosten of met de bus naar de tijd van de bevrijding? In Berg en Dal kan het eenvoudig, want er zijn hier maar liefst drie grote musea: Afrika Museum, Vrijheidsmuseum en Museumpark Oriëntalis. Allemaal verschillend, maar stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard!

In het vernieuwde Vrijheidsmuseum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijdingstijd en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Het boeiende museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

In Museumpark Oriëntalis maak je kennis met de geschiedenis van de drie monotheïstische godsdiensten. Bezoek een vroegchristelijk kerkhuis, de Hidden Garden, een synagoge, een moskee, de geboortegrot, een oosterse karavanserai en het Bedoeïenenkamp.

 

Kunst en archeologie | Museum Het Valkhof

In Museum Het Valkhof, gelegen in het historische Valkhofpark, ontdek je steeds wat nieuws op het gebied van archeologie en kunst. Veel daarvan is – natuurlijk – afkomstig uit de Romeinse periode. Bewonder de goed bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen. De fraaiste van Nederland, volgens kenners!