Musea in de Hanzesteden: deze zijn het bezoeken waard!

De Hanzesteden zijn pareltjes op zich: al wandelend door de straten zie je de mooiste, gekleurde gebouwen en de gezelligste plekjes om even bij te komen van de vele indrukken. Wil je wat dieper in de rijke geschiedenis duiken van deze eeuwenoude historie, dan zijn de deuren van de musea in de Hanzesteden voor jou geopend!

 

Museum Elburg

Als je door Elburg loopt, zal je vast één gebouw niet over het hoofd zien: het 15e-eeuwse Agnietenconvent, waarin Museum Elburg is gevestigd. In Museum Elburg maak je een stapje terug in de tijd en leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Naast de bijzondere tentoonstellingen die je kan bekijken kan je de voormalige kloosterpanden met de middeleeuwse dubbelkapel niet overslaan.

 

Anton Pieck Museum

Hattem heeft als Hanzestad haar eigen charme en identiteit. Dit is ook terug te zien in de historische binnentuin waar je de wereld van Anton Pieck binnenloopt. In dit knusse museum is het net alsof Anton Pieck zo weer op zijn werkplek in het atelier kan verschijnen. Zijn werkhoek is hier namelijk te bekijken met de middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijke huis, een boekenkast en op tafel natuurlijk zijn tekenmateriaal. Ook zijn veel van zijn schilderijen, etsen en grafieken te bewonderen.

Anton Pieck Museum

 

Voerman Museum

Het Voerman museum in Hattem is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen. Hier staan archeologie, historie en beeldende kunst centraal. Maak kennis met de collectie schilderijen van Jan Voerman sr., Jan Voerman jr., Jo Koster en vele anderen. Naast de vaste collectie zijn hier ook verschillende tentoonstellingen te zien.

 

Lalique Museum

Het Lalique Museum in Doesburg geeft je een kijkje in de juwelen en glaskunst van René Lalique (1860 – 1945). Naast dat in dit museum een bijzondere collectie tentoonstelt, hebben de werken van Lalique veel achterliggende symbolieken en geheime details. Met de touchscreens die in het museum te vinden zijn kan je de details nóg beter bekijken. Zie jij waar Lalique met zijn werken op doelde?

 

Nederlands Bakkerijmuseum

In het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem loop je door de geschiedenis van brood en banket. Ga terug in de tijd bji de bakdemonstraties in de traditionele takkenbossenoven of neem een kijkje achter de schermen in de moderne bakkerij. Iedere zaterdag staat in het teken van de jeugd in het museum. Onder begeleiding van de bakker mogen kinderen hier hun eigen speculaaspop bakken. Neem na je bezoek aan het museum nog een kijkje in de winkel, waar je heerlijkheden uit de bakkerij en leuke souvenirs en thuisbakproducten mee naar huis kunt nemen.

 

Stadsmuseum Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk is qua omvang misschien een klein museum, maar je vindt er grootse exposities. Terwijl je door het museum loopt ontdek je meer over wereldberoemde kunstenaars en de bijzondere collectie. Ook de boeiende geschiedenis van deze Hanzestad komt aan bod in dit museum. Even bijkomen van alle indrukken kan in het knusse Cultuurcafé in het museum.

 

Marius van Dokkum Museum

Zoals de naam al doet vermoeden duik je in het Marius van Dokkum Museum in de wereld van de werken van Marius. Hier kan je echt uren rondkijken naar de schilderijen die vol zitten met details. Niet alleen de bijzondere details, maar vooral ook de knipoog waarmee Marius van Dokkum zijn schilderijen maakt is echt iets om eens te gaan bekijken!

Marius van Dokkum Museum

 

Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum brengt de geschiedenis van Zutphen en de huidige Achterhoek tot leven. Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis en ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten. In het stadspaleis aan ’s Gravenhof zitten het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak samen onder één dak. Kijk dus gerust verder als je nog niet uitgekeken bent!