Bierbrouwerijen in de Gelderse streken

Bier en brouwen is populair in de Gelderse streken! In heel Nederland zitten zo’n zeshonderd brouwerijen, waarvan maar liefst zeventig in Gelderland. Wij tippen zes brouwerijen waar je zeker een keer een biertje geproefd moet hebben. Proost!

 

Fortbrouwerij Duits & Lauret
In een Artillerieloods bij Fort Everdingen, gebouwd in 1875, staat de brouwerij installatie van Brouwerij Duits & Lauret. Hier wordt met ‘fortenwater’ bier gebrouwen. In het proeflokaal kun je de verschillende biersoorten van de brouwerij proeven met lekkere kleine hapjes erbij. Door middel van een glazen wand heb je vanuit het proeflokaal een mooi uitzicht op de brouwerij.

Fortbrouwerij Duits & Lauret

 

Oersoep / STOOM Beer & Food

In de oude Honigfabriek in Nijmegen zijn de bouillonketels vervangen door de brouwketels van brouwerij Oersoep. Je proeft de bieren van Oersoep bij STOOM Beer & Food. Van kruidige saisons, tot hopexplosieve IPA’s en van gerookte stouts tot klassiek pils; STOOM serveert Oersoep’s nieuwste bieren direct van de tap. Wil je zelf kijken hoe de bieren gebrouwen worden? Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over het brouwproces.

STOOM Beer & Food

 

Bierbrouwerij de Vlijt

Zo’n 4000 liter van het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt wordt er wekelijks gebrouwen in Bierbrouwerij De Vlijt in Apeldoorn. In het ketelhuis van de voormalige Zwitsalfabriek is naast de brouwerijruimte het proeflokaal ingericht. De 110 jaar oude apothekersbalie doet tegenwoordig dienst als bar waar acht bieren op de tap staan. Probeer eens de klassieke Veluwse Schavuyt, een amberkleurig bier met een lichte caramelsmaak.

 

Bierbrouwerij De Hemel

In een middeleeuws kloosterpand middenin Nijmegen zit stadsbrouwerij De Hemel. Op het mooiste terras van Nijmegen geniet je van huisgebrouwen bieren en de bourgondische keuken. In het brouwerijmuseum krijg je een kijk je in de keuken van deze oudste speciaalbierbrouwerij in Nederland. Je kunt hier op eigen gelegenheid kijken of een rondleiding boeken. Naast bier worden er in de hemel nog meer biergerelateerde producten gemaakt. Van oude restjes bier maken ze azijn, en van dit azijn, bier en gemalen mosterdzaadjes wordt weer biermosterd gemaakt.

 

De Heidebrouwerij

Het bier van de Heidebrouwerij wordt zoveel mogelijk gebrouwen met ambachtelijke streekproducten en dus bier met regionaal karakter. Zo is de gebruikte gerst en hop afkomstig uit de regio. De brouwerij is gevestigd in de manschappenkeuken op het voormalig kazerneterrein Maurits Noord in Ede. Op vrijdag en zaterdag is het proeflokaal geopend. Probeer eens het Veluws Heidebier, een fris goudblond bier met een vleugje echte Veluwse honing. Er zijn ook regelmatig proeverijen en workshops waar je aan mee kunt doen, zoals een workshop zelf bierbrouwen.

Ede, Heidebrouwerij
Netherlands, Ede, Heidebrouwerij

 

Stadsbrouwerij De Borghman

Bij Stadsbrouwerij De Borghman in het vestingstadje Bredevoort worden wekelijks diverse craft bieren op ambachtelijke wijze gebrouwen. Er is een proeflokaal en bar waar je de diverse bieren kunt proeven. Je kunt er ook lekker lunchen. Probeer dan vooral het eigen gemaakte bierbostelbrood. Gemaakt van het restproduct van het brouwproces. Wil je de brouwerij van binnen bekijken? Vanaf vier personen kun je een rondleiding boeken.