Proef (en pluk!) heerlijk fruit in Rivierenland

Wist jij al dat Rivierenland dé fruittuin van Nederland wordt genoemd? Overal in de Betuwe vind je prachtige fruitboomgaarden. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. In het voorjaar is door heel het gebied bloesem te spotten. In de zomer en het begin van het najaar is de fruitpluk. Wanneer de vruchten precies plukrijp zijn is natuurlijk sterk afhankelijk van de soort.

 

Van bloesem naar vrucht…

Als je goed kijkt, zie je in de winter al knoppen zitten aan de appel- en perenbomen. Wanneer het warmer begint te worden, komen er blaadjes aan de tak en steeds meer knoppen.

In de lente laat de fruitboom zich van zijn mooiste kant zien. De knoppen gaan open en prachtige witte en roze bloesem komt tevoorschijn. Als de bloemen zijn uitgebloeid, zie je op de plek van de bloesem de eerste kleine appels en peren verschijnen. Deze hebben vervolgens de hele zomer de tijd om te groeien, totdat ze in de oogstmaand september worden geplukt. Deze timelapse geeft een mooi beeld!

 

Nazomer: fruitpluk!

In de nazomer is er volop bedrijvigheid in de boomgaarden, want dan wordt er geplukt! Proef de lekkerste appels en peren: vers van de boom. Overal langs de weg vind je fruitstallen boordevol heerlijk vers fruit.

 

Waar kun je dit verse fruit onder andere kopen en/of plukken?

Klik hier voor meer locaties in Rivierenland.

Wil je weten waar je in Nederland nog meer fruit kunt plukken? September is de maand van de landelijke Fruitplukdagen. Een overzicht van boomgaarden die dan geopend zijn vind je hier.

Fruit plukken in Rivierenland

 

Overnachten in een boomgaard

Lijkt het jou leuk om te overnachten tussen de boomgaarden? Ook dat is mogelijk in Rivierenland!

 

Logement de Appelgaard

Bij Logement de Appelgaard kun je heerlijk logeren, midden in een honderd jaar oude hoogstamboomgaard. De B&B ligt aan de rivier de Lek, verscholen achter de dijk en vlak bij het historische stadje Culemborg. Wandel of stap op de fiets en volg de rivieren, de bloesem en ervaar het echte ‘even-helemaal-weg’-gevoel.

Logement de Appelgaard

 

Bed & Breakfast Appeltern

Bed & Breakfast Appeltern is gelegen in het fruitige Land van Maas & Waal. Uitkijkend over de wetering staat deze monumentale langgevelboerderij waarvan het voormalige deel na een ingrijpende restauratie dienst doet als B&B. De accommodatie is omgeven door prachtige rozenstruiken en fruitbomen.

Bed & Breakfast Appeltern

 

Klik hier voor nog meer overnachtingsmogelijkheden!

Routes langs fruitboomgaarden

Een leuke manier om Rivierenland te ontdekken is per fiets. Er zijn diverse mooie routes die door de hele regio heen lopen. En tijdens de fruitperiode kom je onderweg genoeg leuke fruitstalletjes/winkels tegen waar je terecht kunt voor streekproducten! Routes door Rivierenland:

 

Fruitroute Betuwe

Deze omgeving van de Betuwe staat bekend om zijn vele fruitbomen. Fiets door het platteland en geniet van de bloesem in het voorjaar en het verse fruit in de zomer.

Onderweg doorkruis je schilderachtige en gezellige plaatsen in de Betuwe en volg je kronkelende weggetjes en dijken langs de Linge. Vanaf de dijk heb je in het voorjaar een prachtig uitzicht op de bloesem en in de zomer kun je genieten van heerlijk vers fruit.

Meer informatie

 

Maos en Waolse Fruitroute

Het mooie Land van Maas en Waal is een oase van rust. Prachtig groen en idyllische dijkhuisjes bepalen het beeld van dit stukje Rivierenland. Het grootste gedeelte van de fietstocht fiets je aan de boorden van de twee grote rivieren die hier stromen.

Je komt onderweg langs talrijke fruitboomgaarden en fruitstalletjes waar je de kans krijgt je fruitschaal thuis voordelig te vullen.

Meer informatie

Maos en Waolse Fruitroute

Klik hier voor nog meer routes door Rivierenland.