Blog: 5x doen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe met kids

Blogger Annemarie Smit van Ishetnogver.nl schreef voor Gelderse streken over haar avonturen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Buiten het mooie natuurgebied is er namelijk ook gewoon veel leuks te doen en te beleven. Lees de vijf tips van Annemarie voor kindvriendelijke activiteiten in Het Park. 

Nov 2 - Veluwe

1. Fietstochten

Verken park De Hoge Veluwe per fiets! Bij elke ingang van het park kun je gratis witte fietsen lenen. Er zijn fietsen voor volwassenen, de meeste met een kinderzitje achterop, en er zijn kinderfietsen. Er zijn verschillende routes die je kunt rijden en overal in het park staan ANWB-paddenstoelen die je de weg wijzen. Ben je met kinderen op pad en wil je niet te lang fietsen? Kies dan, vanuit de ingangen Hoenderloo of Otterlo, voor een rondje van het Bezoekerscentrum naar Jachthuis St. Hubertus en het Otterlose Zand (langs het standbeeld van Generaal de Wet). Dit rondje is ca. 10 kilometer en dus ook te doen voor kinderen.

Nov 2 - Jachthuis St Hubertus

2. Museonder

In het Bezoekerscentrum van het park bevindt zich het Museonder, een interactief ondergronds museum. Hier kun je zien wat er onder de grond leeft. Je ziet bijvoorbeeld de wortels van een boom, dierenholen, botten van inmiddels uitgestorven dieren die ooit in dit gebied leefden en er is een waterlaboratorium waar je je kennis over water kunt testen. De toegang tot het Museonder is gratis. 

3. Wildobservatie

In het park zijn verschillende wildobservatieposten waar je wild kunt spotten. Op de plattegrond van het park staat aangegeven waar deze posten te vinden zijn. Van achter een houten schot met een brede kijkgleuf kun je – als je geluk hebt – edelherten, reeën, wilde zwijnen en vossen zien. Je hebt de meeste kans op het spotten van wild aan het eind van de middag en het begin van de avond. Wel stil zijn, en neem een verrekijker mee!  

4. Wandelroutes

Aan wandelpaden geen gebrek in Het Park. Bij het Bezoekerscentrum kun je leuke wandelroutes kopen, van verschillende afstanden. Met kinderen is de Belevingsroute van 1 kilometer leuk om te doen. Of doe met het hele gezin de Nature Game: een ontdekkingstocht waarbij je met een iPad tijdens een wandeling van ca. 2 kilometer het 'Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum' ontrafelt. 

5. Kindersafari

Er worden het hele jaar door leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. Zo kunnen kinderen in de zomermaanden mee op een speciale kindersafari met de boswachter en zijn er in de herfst bronstexcursies voor kinderen. In de schoolvakanties zijn er meestal ook leuke en leerzame activiteiten, zoals het pluizen van uilenballen en puzzeltochten, en op woensdagmiddag is er een kinderexpeditie. Onder leiding van een natuurgids kun je een wandeltocht 'speuren naar sporen' doen.  Bekijk de agenda van Het Park voor de data van deze kinderactiviteiten!