Tip: mooie wandelroutes in onze streken

Wandelen, tuinieren en fietsen. De lentemaanden zitten er vol van. 70% van de Nederlanders gaat graag naar buiten voor een goede wandeling en is daarmee de populairste buiten activiteit. Gezond, gezellig en rustgevend tegelijk. De Gelderse streken bezitten een aantal van de mooiste routes van Nederland en daar zijn we trots op. Hieronder een paar tips. 

De Veluwe ontwaakt

Uitgeroepen tot een van de mooiste gebieden in Nederland: Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De Veluwe op zich is prachtig en dit gebied mag je zeker niet missen. Je kunt overal starten of een wandelroute kiezen. Hieronder een paar op een rij.

  • Wandelen op de Loenermark (8km). Van edelherten tot vossen, grote kans dat je dieren ziet tijdens de wandeling. De Loenermark is een van de mooiste terreinen van het Geldersch Landschap & Kasteelen. Heidesoorten, stuifduinen en bos. Deze wandeling is genieten van begin tot eind.
  • Heuvel en bos tocht (13 km). Wijngaarden, natuur en geschiedenis passeren je tijdens deze wandeling. Beekjes, bruggetjes en stoppen voor een heerlijk wijntje. Wanneer je variatie wilt, kies je deze route.

 

Veluwe (apr 1)

Bloesem in Rivierenland

April is misschien wel de mooiste tijd van het jaar: de Bloesemtijd. Fruitbomen komen weer in bloei en de eerste kersen, pruimen, peren en appels komen aan de bomen. Dit zijn de mooiste routes langs de bloesem! Andere routes die ook de moeite waard zijn:

  • Klompenpad Tremelepad (14 km). Het kleine dorpje Dreumel heeft een indrukwekkend buitengebied, met vele boomgaarden. Stevige schoenen aan en geniet van het reservaat.
  • De Kooiroute (12 km). Loop langs landhuizen, monumentale boerderijen, akkers en bossen op het landgoed Heerlijkheid Marienwaerdt. 900 hectare aan prachtige natuur en achteraf genieten van pure producten en een drankje. Overigens kan deze wandeling zelfs ingekort worden tot 2,5 km, ideaal voor kinderen. 
  • NS-wandeling Mariënwaerdt-Linge (22 km). Rustig stroomt de Linge door het landschap. Bootjes dobberen langs de oever, vissers turen geconcentreerd naar hun dobber en kanoërs peddelen rustig voort. Langs de dijk mooie huizen en erachter boomgaarden met appels, peren of kersen. Deze wandeling kent twee varianten: een korte en een lange route. Het eindpunt van de korte route, ook goed te doen met kinderen, is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt met landgoedwinkel en horeca.

Bloesem (apr 1)

Achterhoekse schoonheid

In de Achterhoek kun je vooral veel kleine dorpjes en steden aan doen tijdens de wandelingen. Maar er zijn ook enkele parels in de oude en nieuwe natuur.

  • Boelekeerlspad (6 km). De natuur ontwikkelt hier zelf een wandelgebied. Als je van ongerepte natuur houdt, doen! Het pad is trouwens vernoemd naar de 'Boelekeerl', een boeman waarmee kids vroeger werden verjaagd van putten, sloten en poelen.
  • Klompenpad Leestensche Broekpad (11 km). Wandel langs de rivier in het buitengebied van Zutphen. De route, variërend van 5,5 tot 20,5 km over boerenland en langs de Ijssel. 

Achterhoek (apr 1)

Midden op de Veluwe, voorzien van rust en luxe, kun je in het Bilderberg Hotel Klein Zwitserland ontspannen en eten na een lange wandeltocht. Liever een park als uitvalsbasis en al meteen de wandeling beginnen? Vanuit verschillende parken van Landal GreenParks starten wandelroutes, in zowel de Veluwe, Betuwe of de Achterhoek.