Chillen aan het water: 8 heerlijke recreatiegebieden in Gelderland

De zomer is van start en je weerapp toont alleen maar zonnetjes. Dat kan maar één ding betekenen: tijd voor een lekkere stranddag. Recreatiegebieden genoeg in Gelderland om ontspannen aan het water te hangen. Wij hebben vast de fijnste plekken voor je uitgezocht om je strandlaken uit te spreiden. Dus vul je koelbox en grijp je parasol, de waterpret kan beginnen!

 

De Gouden Ham
Met 330 hectare aan natuur, strand en water is De Gouden Ham één van de grootste recreatiegebieden van Nederland. Deze plas in het Land van Maas en Waal heeft maar liefst 700 meter zandstrand om je strandstoel te parkeren voor een heerlijke relaxdag. Actievelingen kunnen hier een mooi struinommetje maken in De Moringerwaarden.

De Gouden Ham

 

Rhederlaag
Zwemmen, zonnen, spelen of surfen: Het kan allemaal bij Rhederlaag. Dit recreatiegebied vlakbij Arnhem staat in verbinding met de IJssel. De mooiste strandjes om aan te liggen vind je bij Giesbeek en Lathum.

 

Het Eiland van Maurik
Dit recreatiegebied wordt ook wel ‘de oogappel van de Betuwe’ genoemd. En Het Eiland van Maurik is niet alleen mooi, je kunt er ook van alles doen. Van zwemmen en zonnen tot zeilen, waterskiën en vissen, kies maar uit waar je zin in hebt. Dit waterparadijs is ontstaan na de kanalisatie van de Nederrijn, het is een ‘dode’ rivierarm. Door zandwinning voor steenfabrieken in de buurt is het uitgegroeid tot het huidige waterrecreatiegebied.

Het Eiland van Maurik

 

De Bijland
Middenin het natuurgebied de Gelderse Poort ligt De Bijland. Een walhalla voor zowel zonaanbidders als fanatieke watersporters. Spring op de waterfiets, surfplank of zeilboot, neem een duik of doe gewoon even lekker helemaal niets!

Bijland Oude Rijnstrangen

 

Bussloo
Dit grote meer op de Veluwe hebben we te danken aan de A1 snelweg. Bussloo is namelijk ontstaan door het afgraven van zand voor aanleg van de weg. Dat maakt dat dit recreatiegebied nu ook goed bereikbaar is. Hier kun je heerlijk zwemmen in natuurwater en voor de kleine bezoekers is er een speciaal kinderstrand. Ideaal dus voor families.

 

Nevengeul Nijmegen
In Nijmegen hebben ze de luxe dat ze vanuit de stad zó naar het strand kunnen wandelen. Om hoogwaterstanden beter te kunnen opvangen is er een extra aftakking van de Waal gemaakt: de Spiegelwaal. Daarmee ontstond er een compleet nieuw stadseiland met veel strand om zonnige dagen op door te brengen. Je kunt heerlijk zwemmen in de nevengeul, waar je geen last hebt van de sterke stromingen die de Waal gevaarlijk maken.

Nijmegen, zicht op de stad en de Nevengeul op een warme dag in de zomer.
Foto: Gemeente Nijmegen/ Flip Franssen

 

Veluwerandmeren
De Randmeren hebben relatief ondiep water. Daardoor zijn ze zeer geschikt voor de beginnende watersporter. Met name kitesurfen, wakeboarden en kanovaren zijn hier de geliefde watersporten. Ook kun je hier kennismaken met sporten als Stand Up Paddling (SUP). En wees niet verbaasd als je een catamaran voorbij ziet zeilen. Ook voor mooie zandstrandjes kun je terecht bij de Veluwerandmeren.

 

Strandpark Slijk-Ewijk
De kinderen ga je hier niet veel zien. Via de hangbrug of het trekpontje komen ze bij avontureneiland ZandZieBar waar ze zich urenlang vermaken. Ondertussen lig je zelf op een van de ligweides of zandstranden te genieten van de zon. Strandpark Slijk-Ewijk vind je vlakbij Valburg en is makkelijk met de auto te bereiken.

Strandpark Slijk Ewijk

 

TIP: wil je gaan zwemmen in natuurwater? Kijk dan van tevoren even op www.zwemwater.nl, daar vind je actuele informatie over de kwaliteit en veiligheid van alle zwemmeren in Nederland.