Streekproducten uit Rivierenland: ken jij ze al?

Rivierenland is bekend als dé fruittuin van Nederland. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in Nederland wordt geproduceerd komt hier vandaan. Niet verwonderlijk dus dat wanneer we de inwoners van de regio vragen naar het Rivierenlandse streekproduct dit als eerste wordt genoemd. Er is echter nog veel meer lekkers te vinden hier. Kende jij de volgende producten al?

 

Betuwse wijnen

Betuwse wijnen behoren tot de beste wijnen van de lage landen. Je vindt in de Betuwe dan ook veel wijngaarden waar heerlijke wijnen geproduceerd worden. Je kunt hier terecht voor rondleidingen, proeverijen en interessante workshops. Ook organiseren de wijngaarden diverse evenementen die het bezoeken waard zijn. Bekijk de wijngaarden in Rivierenland hier.

 

De krakeling

Dit lekkere koekje neemt een bijzondere plek in, in de harten van de Betuwenaren. Langs de Linge vindt men nog veel bakkerijen die De Krakeling in de naam heten. De Heukelumse krakeling is een bekende plaatselijke variant, waarvan het recept angstvallig geheim wordt gehouden. Volgens proevers lijkt het op de Zeeuwse Bolus, maar dan minder zoet.

Een andere variant vind je in Herwijnen. Waar ze precies ontstaan zijn is niet bekend, maar vandaag de dag zijn zoute ringen dé specialiteit van het dorp. Dirk Cornelis Hak introduceerde ringen in zijn bakkerij in de jaren ’20 in Herwijnen. Vandaag de dag worden ze alleen nog volgens traditioneel recept gebakken door bakker Arjan Bakker, de enige die weet welk speciaal ingrediënt er in de ringen gaat.

 

Tielse Kermiskoek

De Tielse Kermiskoek is een echte klassieker en gaat al minstens twee eeuwen mee. De Kermiskoek wordt gemaakt in oktober, wanneer de najaarskermis in de stad op het programma staat. Daar dankt de op ontbijtkoek lijkende koek dan ook zijn naam aan te denken. Het recept bestaat uit Betuwse honing, vers geoogste roggebloem en kandijsuiker. Bijnaam van de koek is ook wel Liefdeskoek. Wil je weten waarom? Je komt alles te weten over de Tielse Kermiskoek in het Flipje en Streekmuseum Tiel.

Tielse Kermiskoek
Tielse Kermiskoek

Eieren uit de Betuwe

In de Betuwe worden ook heerlijke eieren geproduceerd. Zo worden de scharreleieren op Lagerweij Eieren in Buurmalsen gemaakt door kippen die speciaal samengesteld kippenvoer krijgen. In het voer zit 100% verantwoorde soja en er is extra maïs aan toegevoegd. Door het gebruik van verantwoorde soja laat Lagerweij Eieren zien dat ze werk maakt van het verduurzamen van de productie van voer. Je komt deze eieren niet alleen tegen in de Betuwe, maar ook ver daarbuiten!

Hèlse Paardenmop

In het dorpje Hedel vindt ieder jaar op de eerste maandag na Allerzielen de Hedelse Paardenmarkt, een van de grootste paardenmarken in heel Europa, plaats. Het handelen gaat nog traditioneel gepaard met handjeklap en ook het eten kent tradities. De Hèlse Paardenmop worden tijdens de markt gegeten en het recept is een geheim van Bakkerij Jack de Wit. De smaak is volgens de liefhebbers een beetje te vergelijken met taaitaai. Proeven? Kom dan op 6 november naar de Hedelse Paardenmarkt.

Foto: Bakkerij Jack de Wit

Hèlse Paardenmop
Hèlse Paardenmop

Bommelse botersprits

Bommelse boterspritsen worden ook wel Dingemansspirtsen genoemd, een heerlijke koek waarvan de geschiedenis teruggaat naar 1891. Oorspronkelijk gebakken door Bakker Dingemans, maar vandaag de dag te vinden bij Bakker Van Keulen in Zaltbommel naar het authentieke recept.