Blog: De Nationaal Landschap Winterswijk Route

Dit najaar gaat blogger Ivonne van Myfootprints.nl op pad door de Gelderse streken om het Gelderse goud te ontdekken.  Ze startte met een wandeling van 26 kilometer door het Nationaal Landschap Winterswijk. Een uniek gebied van 22.00 hectare met afwisselend natuurreservaten, dorpskernen, landerijen en vestingstadjes.  Lees hier haar verslag!

De start van de route

Op een wisselvallige dag wandel ik samen met Frank door het landschap van de regio rondom Winterswijk. Startpunt van onze route is het gezellige vestingstadje Bredevoort met een beschermd stadsgezicht, oude straatjes en mooie historische gebouwen. Daarnaast staat Bredevoort bekend om de vele kleine galerietjes en boekhandels die er samen voor zorgen dat er altijd wat te beleven is. In de omgeving van de stad kun je uitgebreid wandelen en dat is wat wij vandaag gaan doen! Er is regen voorspeld, maar de dag begint droog. 

Koffie met gebak

Het is nog een beetje fris als we neerstrijken bij Eetgalerie de Heerlyckheid en genieten van een kop koffie met wat lekkers. Nu is het nog rustig, maar het personeel maakt zich op voor de drukte van de middag en avond. "In de zomeravonden zitten we echt vol en is reserveren een must" vertelt één van de dames. "In 7 jaar tijd zijn we echt uit ons jasje gegroeid en was het tijd voor een nieuw plan". Er wordt druk gewerkt aan de inrichting van het naastgelegen pand waarin meerdere dingen samen gaan komen. Naast de eetgalerie en een friterie en ijssalon komen er een B&B en ontmoetingsruimte in het gebouw en is er opnieuw ruimte voor kunst en exposities van de Galerie Foto 21. Wij lopen nog even naar boven om de foto expositie te bekijken en als het zonnetje tussen de wolken door piept gaan we snel van start met onze wandeling. Ieder droog moment is meegenomen vandaag.

September 2 Alinea 2

Een vleugje kunst en historie

We beginnen onze wandeling in het Vestingspark St Bernardus waar resten van de oude stadswallen te vinden zijn. In de zomermaanden vinden hier diverse kustexposities plaats en zijn er evenementen. Er is een permanente fototentoonstelling en we gluren even naar binnen bij het schattige, ingerichte theehuisje. Al snel verlaten we het park en lopen aan de overkant van het water van de Grote Gracht verder. iets verder buigen we af en lopen het dorp uit. Onderweg komen we langs diverse kleine bootjes in het landschap die herinneren aan de tijd dat Bredevoort heroverd werd uit Spaans bezit. 

September 2 Alinea 3

Door het hoge gras

We wandelen verder langs het water van een beek, over kleine kronkelende bospaadjes met bramenstruiken en bredere zandpaden. Onderweg komen we langs diverse landgoederen maar we blijven continu langs de rand van de akkers lopen. Even later passeren we een klein bruggetje. Indien je wilt kun je hier de route verkorten, maar wij lopen rechtdoor richting het Vragender Veen. Langs de paden staan stroken vol met gele zonnebloemen en andere kleurige bloemen. Hommels en bijtjes zoemen en af en toe fladdert er een vlinder voorbij. De koeien in de weides kijken ons nieuwsgierig aan. Als er geen sloot of draad tussen zat waren ze vast met ons meegelopen. Diverse keren moeten we door het hoge gras dat behoorlijk nat is. We waren gewaarschuwd dat het gebied nat kon zijn en zijn voorbereid, de schoenen zijn waterdicht en de voeten blijven droog.

September 2 Alinea 4

Oude en nieuwe natuur

Als we ongeveer halverwege de route zijn tikken we het Korenburger Veen aan. Een bijzonder stuk hoogveen dat zich helemaal tot in Duitsland uitstrekt en tot op de dag van vandaag nog aangroeit. Helaas is er geen tijd meer om helemaal door het veen te lopen, maar we wandelen wel even naar de uitkijktoren om een idee van het gebied te krijgen. Hier lezen we dat er zelfs vosjes voorkomen, hoe leuk is dat! Volgende keer…

Onderweg passeren we diverse kleine boerderijtjes en nemen even een kijkje bij de schuilhut die over het Grote Goor uitkijkt, op zoek naar watervogels. Daarna passeren we een paar bijzondere plekjes. In het waterwingebied van Vitens is een geweldig stukje ruige natuur ontstaan en ook het iets verder gelegen lindearboretum verrast ons. Zo zie je goed hoe door mensen ontwikkelde gebieden toch heel natuurlijk kunnen zijn.

September 2 Alinea 5

Een late en lange lunch

We hebben zo genoten onderweg dat we een stuk langer bezig zijn geweest dan we van te voren dachten en onze magen knorren. Restaurant de Schoppe bij vakantiepark de twee Bruggen ziet er gezellig uit en ligt aan de route. De perfecte plek voor een stop. We gaan op het terras zitten maar al snel worden we overvallen door een flinke plensbui en vluchten we naar binnen. Hier wachten we de bui af terwijl we genieten van een heerlijke salade en boerenuitsmijter. Het wordt steeds drukker in het restaurant en de kaarsjes worden aangestoken. De sfeer is super, dus het is niet erg om een tijdje te moeten wachten. Als de regen wat minder wordt trekken we de regenjas aan en wandelen verder over de grote camping die achter het restaurant ligt.

Onze route brengt ons langs de grote Slingeplas. Een enkele andere wandelaar trotseert de regen en een kleine kudde schapen passeert ons luid blatend op de hoger gelegen helling. Als we Bredevoort weer naderen wordt het weer droog en kunnen we nog even rustig genieten van de kleine straatjes, de boekenwinkels en de molen. We zijn weer terug waar we begonnen, de VVV op de markt. Een fijne dag wandelen zit erop.

September 2 Alinea 6

Meer informatie

Wil je zelf Bredevoort en het mooie Nationaal Landschap Winterswijk ontdekken? Klik hier voor meer informatie over de route.

Het boekje ‘Route Nationaal Landschap’ is verkrijgbaar bij de VVV’s in de gemeente Aalten, Oost Gelre en Winterswijk voor € 1,95. 

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen