5 redenen waarom wandelen in Gelderland een goed idee is

Gelderland is dé fietsprovincie van Nederland. Wist je echter dat je hier ook de mooiste wandelroutes vindt? Of je nou jong of oud bent, alleen of met je gezin op pad gaat en graag de bordjes volgt of liever buiten de gebaande paden treedt: in Gelderland komen alle wandelliefhebbers aan hun trekken. Dit zijn dé vijf redenen waarom wandelen in Gelderland een goed idee is.

 

1. Geen enkele wandelroute is hetzelfde

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Dit betekent niet alleen heel veel wandelpaden, maar vooral ook heel veel afwisseling. Van noord naar zuid en van oost naar west: elke regio heeft zijn eigen kenmerken. Zo kun je in Rivierenland heerlijk struinen langs een van de vele rivieren, wandel je op de Veluwe tussen het wild, vind je in de Achterhoek rust en ruimte en ga je voor gezelligheid én historie naar regio Arnhem en Rijk van Nijmegen.

–> Wissel het stedelijke landschap van Culemborg af met de uiterwaarden rondom de Lek. Met de wandeling Rondje Liniepontje ontdek je de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie.

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom
Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

2. Er is een goede bewegwijzering

En al deze wandelroutes zijn fijn en overzichtelijk bewegwijzerd, ieder op zijn eigen manier. Zo loop je niet het risico om als beginnende wandelaar te verdwalen op een veel te lange route en weet je als geoefende wandelaar precies welke route aan jouw behoefte voldoet. In Rivierenland en de Achterhoek hebben ze daarnaast het Wandelnetwerk in het leven geroepen. Dit netwerk werkt op éénzelfde wijze als het fietsknooppuntennetwerk: je wandelt van knooppunt naar knooppunt en maakt zo je eigen route.

–> Ga op pad met het Wandelnetwerk Achterhoek en ontdek de spannende geschiedenis van de regio met het Smokkelpad. Deze route van vijf kilometer kun je zelf uitbreiden met het wandelkeuzesysteem.

Struinen langs de Waal
Struinen langs de Waal

3. Geschikt voor de geoefende avonturiers

Ook geoefende wandelaars kunnen terecht in Gelderland. Er zijn diverse wandelroutes van 25 kilometer of langer, waardoor je al snel vijf uur in de benen hebt. Treed je graag buiten de gebaande paden? Daar heb je in Gelderland alle ruimte voor. Sla een keer linksaf in plaats van rechtsaf en ontdek waar je terecht komt. Je belandt geheid bij een vriendelijke fruitteler waar je fruit in de bongerd mag plukken of ontdekt nieuwe schatten in de uiterwaarden.

–> Ontdek de unieke N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen. Deze pittige route gaat over acht bergen zoals de Duivelsberg, maar je kunt ook je eigen pad banen in de bossen.

N70 Natuurwandelroute, Groesbeek
N70 Natuurwandelroute in Groesbeek

4. Onderweg kom je niets tekort

Onderweg word je gastvrij ontvangen door de vele toeristische ondernemers in de provincie. Ook hier vind je voor ieder wat wils: van wijngaard tot fruitboomgaard en van heerlijk terras tot knusse B&B. Niets is zo fijn om na een lange wandeling je voeten omhoog te kunnen leggen en te genieten van een goed glas wijn of een lekkere maaltijd.

–> Wandel door het oude Hanzestadje Elburg en ontdek niet alleen de rijke geschiedenis en monumentale panden, maar ook het lekkere eten! Eet bijvoorbeeld in het voormalige Agnietenklooster.

Wandelen
Wandelen

5. Het is gezond

Alle bovenstaande redenen zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar de laatste is misschien wel de belangrijkste: wandelen is gezond. Wandelen houdt onder meer je hart gezond, zorgt voor soepele gewrichten, reduceert stress en je komt even helemaal tot rust. Betere redenen om te gaan wandelen zijn er niet volgens ons!

Wandelen in de Ooijpolder
Wandelen in de Ooijpolder