Prachtige lange wandelingen

De herfst is weer in aantocht, wat betekent dat de kleur van de blaadjes aan de bomen verandert en de paddestoelen de grond uitschieten. Goede reden om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de natuur tijdens prachtige lange wandelingen. Hieronder lichten wij een aantal leuke routes voor je uit:

 

N70 Natuurwandelroute (16 km)

Op maar weinig plaatsen in Nederland tref je zo’n unieke wandelroute aan als de N70 in het Rijk van Nijmegen. De wandeling kenmerkt zich door haar diversiteit in route en afstandsmogelijkheden, maar ook door haar cultuurhistorische karakter. Aangezien de route een hoog sportief gehalte heeft, is de N70 uitgegroeid tot een veel gebruikt oefenparcours voor hardlopers en lange afstand wandelaars. Met een groep, zijn tweeën of alleen, voor jong en oud, de N70 maakt iedere wandelaar enthousiast.

 

Kooiroute (12 km)

De Kooiroute start bij De Stapelbakker op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd. Het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is 900 hectare groot en bestaat uit bossen, grienden, lanen, boomgaarden, akkers en waterpartijen. De kooiroute is met 12,5 kilometer de langste route over het landgoed. Onderweg kom je langs de spoorlijn, graspaden, dijken, weilanden vol vogels, de rivier de Linge en een hoogstamboomgaard met mooi uitzicht op de molen van Enspijk.

 

Rondje Markvelde (15 km)

De wandeling ‘Rondje Markvelde‘ door buurtschap Markvelde brengt je langs prachtige beekjes, natuur en gaat over de Needse berg. Op de 34.6 meter hoge berg staat een houten uitkijktoren. Een 14 meter hoge uitkijktoren die een prachtig panoramisch uitzicht over het dorp Neede en de molen biedt.

 

Rondje Heerewaarden (13,5 km)

Maak kennis met Heerewaarden tijdens de wandelroute ‘Rondje Heerewaarden’. De route start bij het Bezoekerscentrum De Grote Rivieren en leid je over dijken en langs forten. Tip: de route van 13,5 km is gemakkelijk in te korten naar een route van 6,5 km. De korte route is geheel verhard en geschikt voor rolstoelen.

 

Goilberdingerpad (15 km)

De geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Linie heeft ook in de buurt van Culemborg zijn sporen achter gelaten. Ontdek het prachtige buitengebied van Culemborg tijdens het wandelen van het klompenpad Goilberdingerpad. Zo voert dit klompenpad onder meer langs Werk aan het Spoel en Fort Everdingen, die ieder hun eigen verhaal te vertellen hebben. De historische forten worden afgewisseld met weilanden en uiterwaarden, zoals de Goilberdingerwaard en de Armenboomgaard waar appels en peren geplukt kunnen worden.

Wandelen in Gelderland langs het Goilberdingerpad

 

Struinen door de Moringerwaarden (9 km)

Deze bewegwijzerde struinroute gaat door het oostelijk deel van de Gouden Ham; de Moringerwaarden. Het is een uniek natuur- en wandelgebied. De route loopt via een bruggetje over een smalle strook land en biedt vele doorkijkjes op het binnenmeer en het recreatiegebied. Het gebied herbergt een grote variatie aan water en zangvogels. De begroeiing is zeer divers met kruidenrijk gras en vele soorten bomen en struiken. Een lust voor het oog!

 

Het Doddendaelpad (15 km)

Tijdens de wandeling ‘het Doddendaelpad‘ beleef je de natuur en cultuur van heel nabij. De route gaat door het gebied waar de rivier “de Waal” en de mens het landschap hebben gevormd in een onderlinge strijd van vele honderden jaren.

 

Marspad (13 km)

Het Marspad loopt van Kesteren naar Rhenen en weer terug. Onderweg passeer je het mooie buitengebied, zie je oeverwallen en oude stroombeddingen. Met de voetveer steek je de Nederrijn over. Naast de prachtige natuur, heeft geschiedenis ook een plekje in het landschap. Er staan veel historische boerderijen, waarvan de bouw van de oudste gedateerd zijn in de 17de eeuw.

 

Hackfortse Enkroute (15 km)

De Hackfortse Enkroute voert voor een groot deel over het landgoed Hackfort, waar je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen vindt. Bezoek ook de watermolen, de kasteeltuin en kom even heerlijk bij in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Wandelen in Gelderlangs langs de Hackfortse Enkroute

 

Lochemse Bergroute (9 km)

In het glooiende landschap tussen Lochem en Barchem liggen de Lochemse Berg en de Kale Berg. Deze omgeving kun je tijdens de Lochemse Bergroute ontdekken. Het hoogste punt van de Lochemse berg is 35 meter hoger dan de omgeving. Het nodigt beslist uit om te wandelen. Het landschap is gevarieerd met robuuste grove dennenbomen en beuken en biedt prachtige vergezichten.

 

Drie Kieftenroute (17 km)

De wandeling ‘Drie Kieftenroute’ over verharde wegen en paden tussen Gorssel, Harfsen en Bathmen heeft voor ieder wat wils. Je loopt langs de IJssel met de schitterende uiterwaarden, langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. De route is ook interessant vanwege de oude verhalen die met deze streek zijn verbonden. De Drie Kieften verwijst naar een pleisterplaats, een herberg die er vroeger stond. Onder een afbeelding van drie kieviten hing een bord dat de reiziger naar binnen moest lokken met de tekst: ‘Deze drie kieften (kieviten) kunnen u niet vermaken, kom binnen en proef de drank, dat zal u beter smaken’.

Wandelen in Gelderlangs langs de Drie Kieftenroute

 

Klompenpad Ganderpad (13 km)

Het klompenpad Ganderpad loopt door boerenland, over zandweggetjes en langs vergeten doorsteekjes. De route voert je onder meer langs de Oude IJssel en beken, over rivierduinen en langs oude sporen van de ijzerindustrie. Klompen of laarzen aan, rugzak op en gaan!

 

Kreelsepad in Ede (14 km)

Ontdek het prachtige buitengebied van Ede, tijdens de wandelroute ‘Kreelsepad‘. Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!

 

Knooppad door de verschillende kernen van gemeente Rijnwaarden (20 km)

Op deze route loop je langs het Pannerdensch én het Bijlandsch Kanaal, doorkruis je Tolkamer, maar ga je ook grote stukken langs de recreatieplas De Bijland. Opmerkelijk ook zijn de beide scheepswerven: die in Millingen aan de overkant van het Bijlandsch Kanaal en Shipyard De Hoop in Tolkamer: sta even stil bij het werk aan het schip.

 

Struinroute Tiel – Druten (30 km)

Ontdek het water en de uiterwaarden van dichtbij tijdens deze wandelroute van 30 km. De route brengt je onder andere langs het Grote Wiel in Benenden-Leeuwen, het Laakbos in Druten, de Kapel van IJzendoorn en de Prins Bernhardsluizen. Met het voetveer steek je de Waal over. Het is mogelijk de route op verschillende plekken te starten.

 

Vierdaagse – Dag van Groesbeek (40 km)

De Vierdaagse geniet internationale bekendheid en in combinatie met de Vierdaagsefeesten is dit evenement goed voor zo’n 1,5 miljoen bezoekers. De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door de wijde omgeving van Nijmegen. Wil jij ontdekken hoe het is om de Vierdaagse lopen? Wandel de routes dan nu zelf, zoals de derde wandeldag ‘De dag van Groesbeek‘.

Mocht je meer routes willen lopen van de Vierdaagse? Voorheen vond je alle routes en afstanden in de ‘Alledaagse app’. Nu bekijk je de 30, 40 en 50 kilometer routes van de dag van Cuijk, de dag van Wijchen, de dag van Groesbeek en de dag van Elst hier.

Groesbeek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse