Blog: Stadswandeling Arnhem

Arnhem heeft een rijke en bewogen geschiedenis van ruim elf eeuwen en daar kun je ook nu nog de sporen van terugvinden. Blogger Ivonne van Myfootprints.nl wandelde de stadswandeling Arnhem en leerde deze mooie stad beter kennen. Lees hier haar verslag! 

Het vernieuwde station

Lange tijd woonde ik in Gelderland maar verhuisde richting Brabant voor de liefde. Arnhem was de stad waar ik winkelde, werkte en lekker op pad ging met vriendinnen. Hoe leuk is het dus om terug te gaan naar de plek die ik al een tijd niet meer bezocht en alles uitgebreid te bekijken tijdens een mooie stadswandeling.

De route is 4 kilometer lang en start bij het vernieuwde Centraal Station. Bij de VVV krijg ik een boekje met de route en nog wat meer informatie over de stad. De laatste keer dat ik het station zag was het nog de plek van één grote verbouwing, maar wat is het mooi geworden. De speelse, golvende vormen en lichtinval geven het een heel moderne, open aanblik. Ook het nabijgelegen filmtheater met gezellige restaurantjes ziet er hip uit. Vanaf het station steek ik over en zit al snel op de Korenmarkt, een plek waar ik goede herinneringen aan heb en die niet verandert lijkt te zijn. 

September 14 - Alinea 1

Rozet

Onder veel panden in de binnenstad bevinden zich historische kelders. Helaas zijn die vandaag niet open, dus die bewaar ik voor een volgende keer. Het is fijn wandelen tussen al die mooie oude panden als er ineens een heel modern pand tussen staat, een vreemde eend in de bijt. Het Rozet is pas gebouwd nadat ik verhuisde en nieuwsgierig loop ik naar binnen. Daar word ik aangenaam verrast en hoe meer ik zie hoe leuker ik het vind. Door de grote glazen ramen kun je aan alle kanten de stad inkijken en helemaal boven tref ik zelfs een dakterras aan. Het uitzicht over de oude binnenstad is fenomenaal. Echt een gebouw dat je zelf van binnen moet bekijken en als ik in de binnenstad woonde werd ik vast lid van de bibliotheek. Lekker lezen met uitzicht! 

September 14 - Alinea 2

Sfeervol

Mijn wandeling brengt me door de 7 straatjes en Het Eiland. Hier vind je nog diverse oudere pandjes, gecombineerd met kleine winkeltjes en zelfs een prachtig stuk Street Art. Een heel gezellig, en beetje verstopt stukje historisch Arnhem. Iets verderop loop ik door één van de oudste straten van de stad; de Kerkstraat en daarna slinger ik langzaam aan richting het grote Kerkplein met daarop de Eusebiuskerk. Onderweg  passeer ik weer veel mooie plekjes zoals het oudste koffiehuis van de stad en een Synagoge. Zelfs op deze wat grauwe ochtend is het super mooi en sfeervol en ik voel weer precies waarom ik altijd zo gek op Arnhem ben geweest.

September 14 - Alinea 3

Verrassingen

Tot mijn verbazing wordt er nog steeds enorm druk gebouwd op het plein en staat de kerk deels in de steigers. De oude beekloop zal weer door de stad geleid worden maar voor het klaar is werkt een team hard aan het veiligstellen van archeologische vondsten. Als miertjes in blauwe pakjes leggen zij beetje bij beetje dingen bloot en nemen ze mee voor onderzoek. Nadat ik een tijd naar de bedrijvigheid heb gekeken ga ik naar het tegenover gelegen Dudok, waar ik altijd graag op het terras zat. Op deze frisse ochtend kies ik ervoor om binnen te gaan zitten en vraag me gelijk af waarom ik dat nog niet eerder deed. Dudok is gebouwd in de voormalige Van Ranzows Bank en van binnen enorm sfeervol. In de grootste ruimte is een mooie fototentoonstelling, maar ik loop door naar het knusse terras aan de achterzijde. Weg van alle stadse drukte geniet ik van koffie en een echt stukje Dudok appeltaart.

September 14 - Alinea 4

Een zwarte bladzijde

De route brengt mij op de oude markt en bij de enige overgebleven oude stadspoort; de Sabelpoort. Hier loop ik even de binnenstad uit en probeer bij de Rijn te komen. De Rijnkade is echt een heerlijke plek om even te zitten en over het water uit te staren. Ik zie een cruiseboot rechts van me en links de John Frostbrug, beter bekend als "A Bridge too Far" . Plek van één van de heftigste strijdtonelen uit de tweede wereldoorlog. Aan de kade ligt ook het nieuwe Airborne at the Bridge informatiecentrum en iets verder op de route herinnert ook het Airbornemonument nog aan deze zware tijd.

In de uiterwaarden van de Rijn kun je heerlijk wandelen. Geniet van de rust, de mooie omgeving en de prachtige herfstkleuren!

September 14 - Alinea 5

Gezellig

Via prachtige panden als het Duivelshuis en de Walburgiskerk kom ik in het Musispark. Een oase van rust tussen al het stadse gedruis. Inmiddels komt voorzichtig aan het zonnetje wat tussen de wolken door piepen en genieten mensen van hun lunch op één van de vele bankjes of ligstoeltjes. Via het park loop ik weer richting de drukte en vind ook hier weer enorm veel historische panden. Ik wandel door een aantal van de mij welbekende winkelstraten en buig uiteindelijk af bij de Jansplaats. Tegenwoordig wordt het plein opgesierd door het oude postkantoor en veel leuke terrasjes. Wat een gezellig plein is het zo geworden!

September 14 - Alinea 6

Lunchtime

De wandeling eindigt op het Willemsplein, alweer zo'n levendige plek met een al even levendige historie. Op de hoek ligt het gezellige terras van Stan & CO waar ik plaatsneem om te gaan lunchen en ik ben niet alleen! Mijn lunch bestaat uit een salade met grote stukken verse zalm en tonijn. Als ik nog even naar binnen ga om het toilet op te zoeken voor ik weer ga kijk ik mijn ogen uit. Het pand is enorm sfeervol ingericht met een combinatie van heel veel oude elementen, waaronder een geweldige tegelvloer, en nieuwe speelse toevoegingen. In de half open keuken is het één en al bedrijvigheid. Echt een plek waar ik vaker terug ga komen! Ik stap tevreden weer op en loop binnen een paar minuten weer terug naar het station waar mijn "trip down memory lane" eindigt. 

September 14 - Augustus 7

Download de route

Wil jij Arnhem beter leren kennen en deze route zelf wandelen? Klik hier voor de route!

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen