Plog: Hanzestadswandeling Harderwijk

Harderwijk had in de Middeleeuwen een middenpositie in de Duitse Hanze. Al voor 1285 was de stad actief in de Hanze. Nu, in de 21ste eeuw, zijn de sporen van deze tijd nog altijd zichtbaar. Sommige gebouwen van toen staan er nog. Maar of gebouwen nu wel of niet behouden zijn gebleven; de geschiedenis blijft! Hobbyfotografe Bea wandelde de Hanzestadswandeling Harderwijk en legde dit vast in een prachtig fotoverslag. Kijk je mee?

Oktober 2 - Foto 1

Vandaag staat een wandelroute in Harderwijk op de agenda. Bij Harderwijk denk je vaak aan het Dolfinarium, maar er is meer, veel meer en ik ga het beleven!   

Oktober 2 - Foto 2

In Harderwijk heb ik een afspraak met Christel van VisitVeluwe, zij loopt een stukje met me mee. Ze wijst me op de oude gevels en de historie van de stad.  We hebben een kort museumbezoek aan het Stadsmuseum Harderwijk  waar de geschiedenis van de stad te zien is. Een Hanzestad met een haven, verbonden met andere Hanzesteden.

Oktober 2 - Foto 3

Mijn tocht gaat verder door prachtige steegjes met plantjes en bankjes op de straten. De kat vindt het oké dat ik een foto met hem er op maak ;-)

Oktober 2 - Foto 4

Door verschillende steegjes en met mooie uitzichten kom ik bij een voormalige boekbinderij. Dit is een oud pand met veel historie en een mooi verhaal. Hier is Tommy's gevestigd.  Hier wil ik meer van weten, dit wordt de plek van m'n lunch.

Oktober 2 - Foto 5

Als ik naar binnen loop ben ik onder de indruk van dit mooie pand. De ober is geïnteresseerd in m'n plog en adviseert over mijn keuze. Het wordt de “Proeverij etagère”. Tommy's pakt even goed uit. De ober is de wijnkaart, nou ja dan maar een wijntje er bij. Wat smullen! Tijdens de lunch vertelt de ober over de naam van Tommy's.  Maak echt even een praatje als je er bent, het eten wordt er nog mooier van!

Oktober 2 - Foto 6

Mijn Hanzestadswandeling gaat verder richting het strandje. Hier zijn de zwanen die zich in het water oppoetsen. Ze willen vast mooi op de foto en dat doen we dan maar even.

Oktober 2 - Foto 7

Als ik me omkeer zie ik deze heuse strandtent met een eigen karakter en een vuurtoren op de achtergrond.

Oktober 2 - Foto 8

Harderwijk is een stad met een muur en een Vischpoort. De oude muur uit de veertiende eeuw zie je steeds terug komen. De poort is prachtig en samen met de oude visserswoningen een echt plaatje.

Oktober 2 - Foto 9

De route gaat verder door smalle en bredere straatjes over het marktplein, met  mooie gevels en prachtig gekleurde raamluiken. Keien straten, een boei op de weg, het vissersverleden van Harderwijk aan de Zuiderzee (nu IJsselmeer) is duidelijk zichtbaar.

Oktober 2 - Foto 10

Een stukje van de oude verdedigingsmuur waar huizen in gebouwd zijn en een rozentuin. Kinderen spelen hier, een mooi schouwspel voor een foto.

Oktober 2 - Foto 11

Meer authentieke huisjes en terrasjes Harderwijk is fotogeniek. De kleuren  die keienstraatjes het proeft naar meer.

Oktober 2 - Foto 12

Met mijn fototoestel in de aanslag loop ik bij palingrokerij Dries van den Berg binnen. Dat gaf consternatie. Peter, de zoon van Dries, vertelt vol passie over zijn rokerij. Zijn vader komt  erbij en ik hoor alles over de geschiedenis van Harderwijk. Een encyclopedie van de stad en van de paling. De paling stand is weer op pijl en ik kan met een gerust hart een overheerlijke gerookte paling eten. Aan de muur een tekening van hun missie 2018 een heuse combinatie van visrestaurant en museum.

Oktober 2 - Foto 13

Op de terugweg langs het strandje een ondergaande  zon met een zeilbootje. Dit is een mooie afsluiting van een dagje Hanzestad Harderwijk.  Harderwijk is genieten met m'n fototoestel, dingen zien die er altijd zijn maar opvallen door m'n lens. Bedankt Harderwijk!

Download de route

Wil je zelf de parels van Harderwijk ontdekken? Download hier de routebeschrijving!

Gerelateerde artikelen

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

De leukste wandelroutes in de Gelderse streken

Download het wandelrouteboekje

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen

Ontdek het Gelderse goud met deze arrangementen