In het westelijke puntje van de Gelderse streken ligt de veelzijdige stad Culemborg. De stad kenmerkt zich door zijn rijke historie. Duik in de geschiedenis tijdens een stadwandeling, ga shoppen in de sfeervolle binnenstad en proef de lekkerste dingen bij één van de vele bakkertjes, cafés en restaurants.
09:00 – Ontbijten in het Culemborgs Bakhuis
Wanneer je het Culemborgs Bakhuis binnenstapt ruik je meteen de geur van versgebakken brood. Begin je dag goed met een ontbijtje in De Eetkamer. De kaart staat vol met ambachtelijke lekkernijen. Proef vooral de Culemborgse kaasstengels, de grote trots van het Culemborgs Bakhuis. Ook leuk: vanuit De Eetkamer kijk je zo de bakkerij in en zie je de bakkers met eigen ogen aan het werk.
10:30 – Elisabeth Weeshuis Museum
Het Elisabeth Weeshuis in Culemborg was het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland en ook het rijkste. Het bestond uit een jongensvleugel, meisjesvleugel, kapel, boerderij en brouwerij. Achter het gebouw lag een grote moestuin. Gedurende vierhonderd jaar bood het weeshuis onderdak aan meer dan 700 kinderen. De verhalen van toen komen tot leven in het Elisabeth Weeshuis Museum. Hoe zag het leven van de weeskinderen eruit? Was het er streng of juist aangenaam? Je ontdekt het allemaal tijdens een bijzondere reis door de tijd.
12:30 – Lunchen bij Brasserie het Kasteeltje
Na de tocht door het museum is het tijd om even bij te komen. Bij Brasserie Het Kasteeltje heerst een eigentijdse en huiselijk sfeer. Je kunt er terecht voor goed belegde broodjes, frisse salades of een lekker soepje. Zin in een alcoholische versnapering bij de lunch? Probeer dan eens het speciale Culemborgse Vrijstadbier.
14:00 – Wandelen door de historische binnenstad
In de binnenstad van Culemborg vind je imposante historische gebouwen en gezellige pittoreske straatjes. Als belangrijke stad en handelscentrum werd Culemborg in onrustige tijden beschermd door maar liefst drie stadswallen en grachten met zeven stadspoorten. Grote delen van de ommuring zijn bewaard gebleven. De Binnenpoort is de enige van de zeven stadspoorten die nog overeind staat. Wanneer je door Culemborg wandelt, kom je meerdere kerken tegen. De Grote of Barbarakerk verloor in 1654 zijn spits door de blikseminslag. De spits is nooit teruggeplaatst en dus heeft deze kerk een stompe toren. Ook het stadhuis op de Markt is bijzonder om te zien. Het gebouw stamt uit de zestiende eeuw. Tegenwoordig is er een toeristisch informatiepunt te vinden. Het stadhuis is tevens het startpunt van de stadswandeling door Culemborg. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de stad.
Natuurlijk kun je ook shoppen in de binnenstad van Culemborg. Naast de landelijke winkelketens vind je er tal van bijzondere winkeltjes en boetiekjes.
17:00 – Borrelen en een hapje eten bij Caatje aan de Lek
Op een bijzondere locatie een stukje buiten het centrum van Culemborg ligt Caatje aan de Lek. In het restaurant kun je gezellig zitten en genieten van vers gegrild vlees en vis. Vanuit Caatje aan de Lek heb je erg mooi uitzicht richting Culemborg. Het restaurant ligt bij het fort Werk aan het Spoel. Deze locatie is in 1815 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Werk aan het Spoel bestaat uit een aantal vestingwerken die de inlaatsluis van de Lek moesten beschermen. Met deze sluis kon een deel van het land tussen de Lek en de Linge onder water worden gezet.
21:00 – Overnachten
Sfeervol overnachten doe je in B&B De Gasterije in de historische binnenstad van Culemborg. Je wordt hartelijk verwelkomd met een flesje wijn of een biologisch sapje en iets lekkers. Het ontbijtje bestaat uit biologische en fair trade producten. Bij mooi weer kun je neerstrijken in de mooie stadstuin.