In Burgers’ Zoo in Arnhem ontdek je dieren uit alle delen van de wereld! Duik in 8 miljoen liter water, ga op avontuur in de overdekte jungle en bewonder de gieren in de woestijn. Hoe goed is jouw kennis van de dieren in Burgers’ Zoo? Deze dingen wist je vast nog niet!
De duurste dieren van Burgers’ Zoo
Wist je dat qua voedsel de Caribische zeekoeien in de Mangrove de duurste dieren van Burgers’ Zoo zijn? Ze eten circa 25 kilo andijvie per dier per dag! Daarnaast zijn ze ook gek op gekookte aardappelen, bietjes en spruitjes. In de natuur eet een zeekoe zelfs meer dan 30kg per dag; in dierentuinen is dat wat minder omdat de dieren hier een wat voedzamer dieet krijgen. In Burgers’ Zoo leven op dit moment drie zeekoeien, één volwassen mannetje, één volwassen vrouwtje en een jong vrouwtje. In juli zijn de zeekoeien verhuisd naar hun nieuwe bassin in de mangrove. Heb jij ze al in hun nieuwe verblijf gezien?
Samen op jacht
Wist je dat de leeuwen in de Safari als enige katachtigen in grote, vaste groepen leven? In het wild is het zo gemakkelijker voor ze om op dieren te jagen die voor cheeta’s of luipaarden te groot zijn, zoals buffels of zebra’s. En wist je dat het jagen voornamelijk door de vrouwtjes in de groep gedaan wordt? Aan de mannen dan de taak om als eerste van de prooi te mogen eten!
Jagen met een hamer
Wist je dat de hamerhaai in de natuur ook op adelaarsroggen en pijlstaartroggen jaagt? Zijn naam dankt hij aan de bijzondere brede kop die lijkt op een hamer. De haai neemt een grote hap uit de vleugelvin van de rog en drukt hem daarna klem tegen de grond met zijn hamer. In Burgers’ Ocean leeft één mannelijke hamerhaai. Heb jij hem al eens gespot?
Gekke familie
Wist je dat de aardvarkens in de Bush ver verwant zijn aan olifanten en klipdassen? Ze hebben een hele lange tong die ze tot wel 30 centimeter ver kunnen uitsteken! Hiermee kunnen ze heel snel de insecten oplikken die ze zo graag eten. Ze zijn gek op termieten en mieren. In Nederland is Burgers’ Zoo de enige dierentuin waar je aardvarkens kan zien! Ze zien er misschien wat gek uit, maar het zijn hele vriendelijke dieren. En hoewel aardvarkens in de natuur voornamelijk alleen leven, tonen ze zich in Burgers’ Bush heel sociaal. Ze kiezen bijna altijd allemaal dezelfde slaapplek en liggen dan gezellig naast elkaar.
Een gat in de lucht springen
Wist je dat de Aziatische olifanten in het Park niet kunnen springen? Wel kan een olifant met zijn slurf ontzettend veel kracht uitoefenen. Dit is handig in een gevecht of wanneer hij zware voorwerpen wil optillen. De slurf wordt het meest gebruikt bij het pakken van eten en bij het drinken van water. Aziatische olifanten leven in het bos. De dieren in Burgers’ Park hebben daarom een schaduwrijk verblijf, anders zouden ze het in de zomer snel te warm kunnen krijgen. Weet jij wat de meest opvallende verschillen zijn tussen een Aziatische en Afrikaanse olifant?
Wil je nog veel meer te weten komen over de dieren in Burgers’ Zoo? Vraag dan een rondleiding aan en stel al je vragen!