De leukste wandelroutes voor kinderen

Wandelen is leuk! Ervaar ultiem geluk wanneer je lekker buiten bent, omgeven door prachtige natuur. En hoe leuk is het om dit samen met je gezin te doen? In de Gelderse streken zijn vele routes voor kinderen uitgezet. Hierbij maken ze spelenderwijs kennis met de omgeving. En de kinderen zelf spelen de hoofdrol! Dit zijn onze tips voor de leukste wandelroutes voor kinderen.

 

Schatzoeken met Jan en Jutte

Er is een schat gevonden in Zutphen! Niemand weet waar hij is, en wie hem vindt mag hem hebben… Ga jij met Jan en Jutte mee op zoek? In ongeveer 1,5 uur speur je door de binnenstad van Zutphen naar de juiste antwoorden die je naar de schat leiden. Wanneer je de speurtocht helemaal zonder fouten gemaakt hebt kun je de schat ophalen bij de VVV Zutphen. Daar is ook de speurtocht verkrijgbaar, deze kost €2,00. Geniet na afloop van een heerlijk drankje bij het Volkshuis op de Houtmarkt.

Zutphen, kerktoren
Zutphen

OERRR Veluwezoom

Deze route van Natuurmonumenten brengt je naar het uitzichtveld Herikhuizerveld in Nationaal Park Veluwezoom. Onderweg zijn er allerlei leuke opdrachten voor kinderen. Verstop je als een ree, mekker als een schaap en bewaar je evenwicht op een omgevallen boom. De route is 3,5 kilometer lang en volgt het rolstoelpad. Hierdoor kunnen eventuele jongere broertjes of zusjes mee in de buggy. Hebben jullie honger gekregen na alle opdrachten? Smul van heerlijke pannenkoeken bij Pannekoekhuis Strijland, aan de rand van de Veluwezoom.

Nationaal Park 'De Veluwezoom / Posbank wandelroutes met kids
Nationaal Park ‘De Veluwezoom / Posbank

Blotevoetenpad

Geniet met je blote voeten van 2 kilometer lang gras, modder, de leemkuil, water, zon en regen op het Hof van Twello. Klauter over boomstammen, speel in de ondiepe gracht om het tropisch eiland, plons van de glijbaan in de leemkuil. Je kunt het zo spannend maken als je zelf wil! Je kunt ook nog een kijkje nemen in de bijzondere tuinen of lekker uitrusten in een hangmat. Koop lekkere dingen voor onderweg in de streekwinkel of reserveer een picknick langs het blotevoetenpad. Je doet ongeveer 1,5 uur over het gehele pad. Kinderen van 5 t/m 12 jaar betalen €3,50 en voor personen vanaf 13 jaar is de entree €6,00.

Tip: Neem voor de kinderen een setje droge kleren mee, zodat ze lekker kunnen spelen en vies worden en weer schoon en droog naar huis kunnen.

Blotevoetenpad, Hof van Twello
Blotevoetenpad

Lingebosroute

In het Lingebos in Vuren ligt een grote recreatieplas en een speelbos: De Kleine Waterlinie. Deze wandeling voert je langs water en grienden als je de rode route volgt. In het speelbos is een eilandje met een avontuurlijk speelfort. Het trekpontje brengt je naar de overkant. Kinderen die graag buiten in de natuur ravotten hebben hier de tijd van hun leven; lekker kliederen met water bij de waterpomp of verstoppertje spelen en hutten bouwen in het bos!

Lingebos Speelbos, de Kleine Waterlinie
Lingebos Speelbos: De Kleine Waterlinie

Kabouterroute

Ga je mee op zoek naar kabouters die in het bos wonen? Zij hebben zich verstopt in paddenstoelen, maar ook in de allerdikste en oudste boom van Nederland, ‘de Kabouterboom’. In het kabouterboekje staan leuke opdrachten voor de kinderen, met kleurplaat, een memory spel, invuloefeningen en zelfs kabouterliedjes voor onderweg. Je kunt de kabouters vooral vinden in de buurt van de houten paddenstoelen. Zo kom je misschien kabouter Omo tegen die er samen met het Wasvrouwtje voor zorgt dat alle kabouters er netjes uitzien en altijd schone kleertjes aanhebben.

Bij de spoelput staat kabouter Siem te vissen en ook kabouter Sam is een visje aan het vangen. Tel je mee hoeveel kabouters je kunt vinden? De route is 5 kilometer lang en duurt ongeveer een uur.

Kabouterroute, leuke wandelroute met kids
Kabouterroute