Dit zijn de leukste musea voor kinderen!

Musea saai? Welnee! Een uitje naar een museum is een leerzame, maar bovendien ontzettend leuke dag voor het hele gezin. Veel musea in de Gelderse streken bieden een speciaal programma voor kinderen. Dit zijn de leukste musea voor kinderen, boordevol activiteiten!

Dit zijn de leukste musea voor kinderen in de Gelderse streken:

  • Kröller Müller Museum – Otterlo
  • GeoFort – Herwijnen
  • Airborne Museum ‘Hartenstein’ – Oosterbeek
  • Afrika Museum – Berg en Dal
  • Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem
  • Slot Loevestein – Poederoijen
  • KinderStadsMuseum – Doetinchem
  • Kasteel Rosendael – Rozendaal

 

Kröller Müller Museum

Durf jij op blind date met een kunstwerk? Het Kröller Müller Museum heeft sinds kort een uitgebreid programma voor families. En de pret begint thuis al! Voorafgaand aan je bezoek krijg je een envelop thuisgestuurd met gekke opdrachten en vrolijke vragen, waarmee je je kunstwerk beter leert kennen. De laatste opdracht doe je in het museum en leidt tot de echte ontmoeting met jouw kunstwerk. Is er sprake van liefde of een blauwtje?

 

GeoFort

Speuren en spelen op een spannend fort, dat is pas avontuur! Stap in een vliegtuig vol spionage-computers, speel met de interactieve zandbak en maak je eigen kompas. Voor de kleine kinderen is er een Vleermuisspeeltuin waarin ze al spelenderwijs alles over vleermuizen leren. Waar ze slapen, hoe ze navigeren en hoe ze jagen. Weetje: GeoFort is in 2016 gekozen tot het beste kindermuseum van de wereld!

GeoFort

Airborne Museum

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Volg dan de speciale familieroute ‘Tom en Katja in het Airborne Museum’. Jullie opdracht is om uit te vinden wat er in september 1944 allemaal gebeurd is in het gebouw, de villa Hartenstein. Luister naar verhalen, speel verschillende games en gebruik daarbij coole gadgets. Hier komen verhalen van militairen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven. Een ervaring die je sprakeloos laat.

Airborne Museum 'Hartenstein'
Airborne Museum ‘Hartenstein’

 

Afrika Museum

Je hoeft niet eens in het vliegtuig te stappen om kennis te maken met verschillende Afrikaanse landen en culturen. In het Afrika Museum in Berg en Dal waan je je in een dorp uit Ghana, maak je kennis met een leefwijze van de Baka, bezoek je een schooltje in Lesotho of ervaar je hoe het is om in een huis op palen te leven zoals ze in Benin doen. Je komt ogen en oren tekort in dit bijzondere museum!

Afrika Museum
Afrika Museum

 

Nederlands Openluchtmuseum

Ontdek de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. De canon laat de geschiedenis van ons kikkerlandje zien van ‘hunebed tot heden’. Overal in het park worden belangrijke momenten uit onze geschiedenis omschreven met behulp van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

Nederlands Openluchtmuseum
Nederlands Openluchtmuseum

 

Slot Loevestein

Ga op onderzoek uit op Slot Loevestein! Wist jij dat het kasteel al 657 jaar oud is? En wie zo oud is heeft heel veel verhalen te vertellen. Met de persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties starten en verhalen ontsluiten. In het kasteel lopen gidsen rond die verhalen over de geschiedenis vertellen. Wil jij weten hoe ridders, gevangenen en soldaten vroeger leefden? Beleef de geschiedenis in het echt op Slot Loevestein!

Slot Loevestein, kinderen in een boot
Slot Loevestein

 

Kinder StadsMuseum

Test je kennis van de Gelderse geschiedenis tijdens de HizzQuiz in het Stadsmuseum Doetinchem. Waar is levertraan van gemaakt? En wat is een ander woord voor “poepstoel”? Speel dit tactische kennis- en behendigheidsspel aan de multitouch tafel in het museum. Zit elkaar in de weg, steel elkaars antwoorden en verdeel je kansen. Klinkt dat cryptisch? Het wijst zich allemaal vanzelf!

 

Kasteel Rosendael

Heerlijk buitenspelen in de herfst, dat kan bij Kasteel Rosendael. Struin door het park en ga op zoek naar de schat met de schatkaart. Weet jij hem te vinden? Het landgoed zit bomvol met leuke activiteiten voor kinderen: bouw een boomhut met takken uit het bos, ontdek de waterdiertjes in de bosvijver of loop het blotevoetenpad.

 

Tuinen van Kasteel Rosendael
Tuinen van Kasteel Rosendael