Leerzame uitjes voor het hele gezin

Gelderland is niet ongeschonden de geschiedenis doorgekomen. Zo speelde een belangrijk deel van de Tweede Wereldoorlog zich af in onze streken. Veel van deze historische plekken zijn bewaard gebleven en kun je vandaag de dag bezoeken. Boeiende en leerzame uitjes voor het hele gezin. Geen saaie dag historische stof verwerken, maar vooral doen en beleven. Wie neem jij mee?

 

Real life games in Fort Pannerden

Fort Pannerden kent een roerige historie. Het werd bezet door Nederlandse soldaten in de Eerste Wereldoorlog die waakten over de neutraliteit van Nederland, door Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en later door krakers die er in 2006 bruut uit werden gezet door de Mobiele Eenheid. Tegenwoordig is Fort Pannerden een populaire plek voor jong en oud en een bezoek waard. In het fort draait alles om het beleven van de geschiedenis, van het fort als gebouw, van het soldatenleven vroeger en het landschap dat het fort omringt.

Zo ontdekken kinderen tijdens Expeditie Pannerden het geheim van soldaat Willem Derksen. Voor de avonturiers vanaf 12 jaar (ook voor volwassenen) speel je in Elements een real-life game in de duistere gangen van het fort. Ben jij in staat om het geheimzinnige probleem dat ons land bedreigt op te lossen? Iets minder actief is de virtuele tour waarbij ‘bewoners’ van het gebouw verrassende verhalen vertellen. Of op pad met een expert. Die weet echt alles.

Fort Pannerden
Fort Pannerden

Een dagje vertoeven bij Kasteel Doornenburg

‘Doronburc’ wordt in de geschiedenisboeken al in de negende eeuw genoemd, het kasteel dient destijds als verdediging tegen Noormannen. Verschillende graven bewonen het kasteel en wordt vlak voor de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd. Helaas ligt het kasteel in die tijd ook in de geallieerde frontlinie en gebruiken de Duitsers het als hoofdkwartier.

Na de Tweede Wereldoorlog is kasteel Doornenburg weer in ere hersteld en is het open voor publiek. Met familie en kinderen kun je hier een heerlijk dagje vertoeven. In het kasteel worden rondleidingen gegeven die zowel voor volwassenen als kinderen de moeite waard zijn. Ook in de directe omgeving zijn er volop activiteiten te beleven. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin en er zijn genoeg wandel- en fietsroutes in de buurt. Na afloop kun je in de Herberg de Doornenburg nagenieten onder het genot van een hapje en een drankje.

Ridder op Kasteel Doornenburg
Ridder op Kasteel Doornenburg

Verhalen tijdens de Liberation Route – Gelderland

Een internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de Europese geschiedenis verbindt; de Liberation Route Europe. In verschillende landen zijn monumenten en gedenkwaardige plekken verbonden door een route die je aan de hand van audiofragmenten meenemen door tijd.

Gelderland wordt niet overgeslagen. 67 plekken in de provincie zijn vertegenwoordigd met een tussenstop en leerzaam en boeiend audiofragment. Bekende gebeurtenissen, zoals de Slag om Arnhem, en minder bekende gebeurtenissen, zoals het vergissingsbombardement door de Amerikanen op Nijmegen, worden prachtig verhaald.

Liberation Route
Liberation Route