Leven langs de linie: Bunkers 599

Als je regelmatig over de A2 rijdt heb je hem vast wel eens gezien, de doorgezaagde bunker op de Diefdijk bij Culemborg. Deze bunker diende als groepsschuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. De Diefdijk is een middeleeuwse dijk en staat bol van de geschiedenis. Zo kon deze dijk de Hollandse steden beschermen tegen vijandelijke invallen, simpelweg door het meest westelijke deel van de Betuwe onder water te zetten.

 

Geschiedenis

De 23 kilometer lange Diefdijk is in 1277 aangelegd als binnendijk, met als doel het achterliggende gebied te beschermen bij wateroverlast in de Betuwe. Daarbij vormde deze de grens tussen Gelre en Holland en is nu dus ook de grens tussen de twee provincies. Sinds de 19e eeuw is de Diefdijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en beschermde het achterliggende steden door een strook land van enkele kilometers breed onder water te zetten.

Na de Tweede Wereldoorlog is de Nieuwe Hollandse Waterlinie opgeheven, maar de dijk wordt nog steeds gebruikt als binnendijk.

Groepsschuilplaats aan de Diefdijk

 

Bunker 599

Langs de Diefdijk vindt je vele bunkers, gebouwd in 1940 en gelegen in een prachtig natuurgebied. Deze dienden als groepsschuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. Zoals je zult zien zijn niet alle bunkers afgemaakt, omdat deze niet op tijd klaar waren voor de oorlog. De bekendste bunker is Bunker 599, deze is in 2010 doorgezaagd en geeft een kijkje in de binnenkant. Vanuit de bunker loopt een pad met palen die weergeven hoe hoog het water stond als het gebied onder water werd gezet.

Bunker 599

 

Tips in de omgeving

Op ongeveer een kwartiertje rijden van de bunkers ligt het Uilen- en dierenpark de Paay. Een kleinschalig, natuurlijk dierenpark met een grote verzameling aan uilen, maar ook vindt je hier dieren als wallaby’s en kamelen.

Ga voor een heerlijke lunch en een drankje naar restaurant Rust Wat en voor een lekker kopje thee met een gebakje kun je terecht bij de Boutesteijnse Theetuin. Deze horecagelegenheden hebben beide een prachtige ligging met uitzicht op de Linge! Beide liggen op een kwartiertje rijden vanaf de Diefdijk en op 10 minuten vanaf het dierenpark.

Theetuin aan de Linge in Rivierenland

 

Praktisch

Navigatie bunker 599: Diefdijk 4, Zijderveld of Diefdijk 4, Culemborg