Kunst en cultuur in de Hanzesteden
In de Gelderse Hanzesteden vind je allerlei leuke musea. Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg, bijvoorbeeld. Hier leer je meer over de geschiedenis van het Nederlandse (pijp)orgel, één van de oudst bewaard gebleven instrumenten in Nederland. Het Société Musée Lalique Pays Bas in Doesburg, staat geheel in teken van René Lalique, ook wel de Da Vinci van de juwelen en glaskunst genoemd.
Als kunst je lief is
Tachtig publiekslievelingen uit veertig verschillende musea worden bijeengebracht in de tentoonstelling Als kunst je lief is in het Kröller-Müller Museum. Dus waar je normaal gesproken veertig musea voor af moet reizen, vind je nu allemaal onder één dak. Zowel schilderijen en tekeningen als foto’s en sculpturen zijn te bewonderen variërend van 3000 jaar oud tot in 2016 gemaakt. Te zien van 30 september tot en met 3 februari 2019.
Een reis door de geschiedenis van Nederland
Heb je de Canon van Nederland al gezien in het Openluchtmuseum in Arnhem? Deze presentatie toont de hele geschiedenis van Nederland: van Hunebed tot heden. Je maakt een reis door de tijd en ontdekt welke personen en gebeurtenissen een belangrijke rol speelden in onze geschiedenis.
De schoonheid van geweld
Dat er schoonheid kan schuilen in geweld, strijd en haat bewijst de tentoonstelling Beauty of the Battle in het CODA Museum Apeldoorn. Schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, performancekunst, installaties en dans worden in de tentoonstelling met elkaar verbonden. Te zien van 30 september 2018 tot en met 4 februari 2019.
Culemborg in fotovlucht
Omdat het 700 jaar geleden is dat Culemborg stadsrechten kreeg, wordt dat groots gevierd met allerlei activiteiten en tentoonstellingen. In de foto-expositie Culemborg in fotovlucht in het Elisabeth Weeshuismuseum is te zien wat de tijd met de stad heeft gedaan. Hoe zien de woonwijken, buitengebieden en het centrum van nu er anno 2018 uit? De leden van fotoclub Lek en Licht zijn het afgelopen jaar op pad gegaan om dit vast te leggen. Door te experimenteren met licht, perspectief en compositie worden saaie plekken op de foto toch spannend. Te zien van 14 oktober tot en met 18 november 2018.
Nieuwe werken in Museum More
Maar liefst twee nieuwe tentoonstellingen zijn vanaf 23 september te zien in Museum More in Gorssel. De Nederlandse kunstenaar Kees Timmer maakt kleurrijke werken met soms een donkere toon. Hij schildert dieren die als je goed kijkt menselijke trekjes hebben. In de tentoonstelling over beeldhouwer Johan Polet is een bijzonder kunstwerk te zien: het meer dan levensgrote mannenfiguur De Scheppende Wil. Het beeld was lange tijd zoek en is vanwege het oorlogsverleden van Johan Polet nooit eerder opgesteld.
‘Tekenen is ademen’
Ter gelegenheid van het jubileumjaar van Marjolein Bastin (1943) organiseert het Noord-Veluws Museum een grote tentoonstelling van haar originele aquarellen. Marjolein Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar schitterende tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij de mensen, onder andere via haar vaste rubriek in het weekblad Libelle. Hoewel Bastins werk internationaal bekend is geworden, zijn de originele aquarellen zelden te zien. Het Noord-Veluws Museum biedt dit najaar de unieke gelegenheid om ruim 120 originele werken van dichtbij te bewonderen. De tentoonstelling is te zien tot en met 17 maart 2019.
De grootste middeleeuwse kunstschat van Nederland
Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw. Haar gebedenboek is een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. Jarenlang was het niet te zien – niet voor het grote publiek, niet eens voor onderzoekers. Museum Het Valkhof heeft in 2018 de internationale primeur om in totaal 40 gerestaureerde pagina’s te presenteren. De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre voert de bezoeker aan de hand van 100 (kunst)objecten mee door het luxeleven van de intrigerende opdrachtgeefster van het gebedenboek: een zelfbewuste vrouw, afkomstig uit Frankrijk, die de taal en cultuur van haar nieuwe land als een ‘Máxima van de 15de eeuw’ snel omarmde.