Onlosmakelijk verbonden: Elburg en zijn bottervloot

Elburg, de vissersstad van de Hanze! Van oudsher heeft deze handelsstad een eigen vissersvloot die jarenlang viste met de botter, een snel zeilschip dat bij uitstek geschikt is voor het varen in ondiepe wateren.

 

Botters

De lokale vissersschepen in Elburg maakten vanaf 1750 een eigen ontwikkeling door met als resultaat een nieuw type schip, de botter. Er werd door de botters vooral gevist op de voormalige Zuiderzee, de zeilschepen zijn immers bij uitstek geschikt voor het varen in ondiepe wateren, maar ze werden ook gebruikt voor visserij op de huidige Waddenzee en Noordzee.
De botter is een oud Nederlands vissersvaartuig met een plat, licht V-vormig vlak, een uitspringende kiel en hoekige kiemen die overgaan in bol naar buiten lopende zijden. In het achterschip bevindt zich de typerende ‘bun’, drie met water gevulde ruimen, afgedekt met geperforeerde platen zodat er vers zeewater doorheen kan stromen. Hierdoor kan de vangst dagenlang vers worden gehouden.

Weetje: de zeilen van een botter zijn van oudsher bruin omdat ze zijn bewerkt met taan, een ontsmettende verf die het doek beschermt tegen weersinvloeden.

Botters tijdens de Botterdagen

Tocht met de botter

De oude houten schepen die in de haven liggen, houden het vissersverleden van de stad in leven. Een aantal van deze schepen zijn nog in recreatief gebruik en het is mogelijk om een tocht te maken met een botter. Luister onder het genot van een kopje koffie naar de verhalen van de schippers en geniet van een bijzondere tocht op zee!

Botterdagen

 

In deze oude Hanzestad voel je overal de middeleeuwen. Je vindt er nog stukken stadsmuur, prachtige wallen en visrijke grachten. In de oude kern van de stad herken je het zelfs nog als het oude vissersplaatsje!
Naast de rijke historie vindt je hier gezellige winkelstraten met sfeervolle ‘snuffelwinkeltjes’ in de knusse steegjes. Ook kun je er heerlijk eten in een van de restaurants of genieten van de zon op een van de terrasjes met uitzicht op de haven.

Tip: bezoek de palingrokerij van de familie van Triest. Al vijf generaties lang wordt hier paling gerookt op de traditionele wijze! Bestel hier de “gereukte oal”, een landelijk bekende delicatesse.

Vischpoort Elburg

De Botterdagen

De jaarlijkse Open Monumentendag in september, wordt in Elburg uitgebreid met de Botterdagen. In de haven liggen vele historische schepen en de bottervloot doen zijn intocht. Ieder jaar wordt de Botter Bedrijvenwedstrijd gehouden, een zeilwedstrijd met de monumentale houten zeilschepen waar zo’n 50 botters aan deelnemen. Daarnaast kun je in de stad onder andere genieten van klederdracht, muziek en de Vismarkt, zeker een bezoekje waard!

Botterdagen