De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie van maar liefst 85 kilometer lang. Dit grootste rijksmonument van Nederland bestaat uit 45 forten, 6 vestingen, 2 kastelen en ruim 600 bunkers, kazematten en groepsschuilplaatsen. De linie loopt helemaal van Muiden tot aan de Biesbosch. En dus ook deels in Gelderland. In Rivierenland om exact te zijn! Vandaag vind je in het gebied nog veel overblijfselen en kun je de geschiedenis opnieuw beleven!
Tussen 1815 en 1940 was het water onze bondgenoot. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zorgde ervoor dat Holland onbereikbaar was voor de vijand. Wanneer oorlog dreigde liet men hele stukken land vollopen met een laagje water tot kniehoogte. Zo werden er twee vliegen in één klap geslagen. Het land was namelijk onbegaanbaar voor soldaten, voertuigen of paarden en voor boten was het juist te ondiep om doorheen te varen. Ook al heeft de Nieuwe Hollandse Waterlinie nooit echt gewerkt, de linie gaf toch een veilig gevoel voor wie erachter zat.
Speuren en spelen bij GeoFort
Ooit was GeoFort een functionerend onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het moest een stuk land beschermen dat niet onder water kon lopen. Tegenwoordig is GeoFort een kindermuseum dat in 2016/2017 zelfs werd uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld. Je leert er alles over kaarten en navigatie en gaat binnen en buiten het experiment aan met oude, maar ook moderne geo-technieken.
Geschiedenis tot leven in Slot Loevestein
Slot Loevestein speelde eeuwenlang een belangrijke rol in zowel de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie komt weer tot leven tijdens een bezoek aan het kasteel. Door middel van een persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen. In het vroegere soldatendorp vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven in de vesting. Zoals Elsje die de was doet of een anonieme soldaat op wacht. Door middel van spellen kom je meer te weten over kruit en wapens en in de kelder ervaar je de dreiging van hoogwater.
Overnachten in Fort Vuren
Fort Vuren ligt op een steenworp afstand van Slot Loevestein, aan de overkant van de Waal. Fort Vuren was een strategische schakel in de lange keten van forten, tussen 1815 en 1870 aangelegd in het kader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig kun je overnachten in en bij het fort. In restaurant De Fortwachterij kun je terecht voor een hapje en drankje.
Fort Everdingen
Torenfort Everdingen was in staat om samen met Fort Honswijk de toegang tot de Lek hermetisch af te sluiten. Rondom het ronde fort vind je een indrukwekkende gracht en de drie inundatiesluizen. Vandaag de dag is Fort Everdingen in bezit van speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret. Zij verzorgen onder meer een camping, bierproeverijen en rondleidingen.
Wandel over het Goilberdingerpad
De geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Linie heeft ook in de buurt van Culemborg zijn sporen achter gelaten. Ontdek het prachtige buitengebied van Culemborg tijdens het wandelen van het klompenpad Goilberdingerpad. De wandeling voert je onder meer langs Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. De historische forten worden afgewisseld met weilanden en uiterwaarden, zoals de Goilberdingerwaard en de Armenboomgaard waar appels en peren geplukt kunnen worden. Bij Fort Werk aan het Spoel vind je restaurant Caatje aan de Lek. Hier kun je na de wandeling lekker eten en drinken. Proef bijvoorbeeld eens de Linieburger!
Wist je dat …
De Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd is voor de UNESCO Werelderfgoedstatus? Over een paar jaar hoopt het grootste rijksmonument van Nederland op de Werelderfgoedlijst te staan.