Ontdek de wondere wereld van het struinen

Geniet al dwalend van de rust en vrijheid als je door de prachtige Gelderse natuur struint. Loop over slingerende koeienpaden, vaak pal langs de rivier, klauter over dijkjes en boomstammetjes en kom Galloway runderen en Konikpaarden tegen. In de Gelderse streken zijn tal van bewegwijzerde struinommetjes uitgezet langs de Waal, de Maas en ook de IJssel. Meer een liefhebber van vrij struinen? Ook dat kan! Langs de Waal en de Maas zijn veel gebieden waar je vrij mag struinen. Wij tippen je een aantal routes.

 

Geniet van prachtige natuur in de Moringerwaarden

Ontdek een uniek natuurgebied in het oostelijke deel van de Gouden Ham: de Moringerwaarden. Dit gebied herbergt een grote variatie aan water en zangvogels. De begroeiing is zeer divers met kruidenrijk gras en vele soorten bomen en struiken. Een lust voor het oog! Vooral in het voorjaar kun je genieten van de bloeiende meidoorn en de hondsroos. Even verderop passeer je een zwaluwwand en loop je door het boeren(wei)land. Ook vanaf deze kant is het uitzicht op de Gouden Ham erg mooi.  De route loopt gedeeltelijk over de dijk; omdat je wat hoger loopt kun je tot ver in het landschap kijken.

Bekijk de route hier

 

Ga op zoek naar sporen in de Millingerwaard

In de Millingerwaard struin je vrij rond door 700 hectare nieuwe natuur! In de ooibossen en moerassen zwemmen bevers en doordat ze met hun enorme tanden ze hele bomen doorknagen zie je overal sporen van deze dieren. De open verbinding tussen de plassen in de uiterwaarden en de Waal zorgt dat dit een essentiële kraamkamer is voor vissen. De jonge visjes vinden hier beschutting tussen waterplanten en wilgenwortels en een overvloed aan voedsel in de vorm van kleine waterdiertjes. Dit trekt weer tal van visetende vogels aan, waaronder de grote zilverreiger. Kortom: je kijkt je ogen uit!

Bekijk de route hier

 

Beleef een vakantiegevoel bij Rhederlaag

Ten oosten van Arnhem vind je recreatiegebied Rhederlaag. Het uitgestrekte gebied is geschikt voor een heerlijk ontspannen dag in de buitenlucht. De omgeving is prachtig en heeft een grote recreatieplas. Met ruim 400 hectare aan wateroppervlakte is het zeer geliefd bij zonaanbidders en watersporters. De mooie stranden nodigen uit om te zwemmen, zonnen, spelen of surfen.

Let op! De veerpont in dit ommetje vaart alleen in de zomer, kijk voor de exacte vaardagen en -tijden op: veerdienstrheden.nl

Bekijk de route hier

 

Maak kennis met de oogappel van de Betuwe

Het Eiland van Maurik is een erg leuke locatie om te struinen. Het bevindt zich in een prachtig natuurlijk gebied vlakbij Maurik in de gemeente Buren, ook wel ‘de oogappel van de Betuwe’ genoemd. Tijdens de route heb je zicht op de vistrap bij stuwcomplex Amerongen. Deze vistrap is de langste van Europa en aangelegd door Rijkswaterstaat om vissoorten als o.a. zalm en forel de gelegenheid te geven het stuwcomplex stroomopwaarts te passeren om zo hun paaigronden in het stroomdalgebied te kunnen bereiken. Bijzonder!

Bekijk de route hier

Waar ga jij struinen? Om te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat geven wij je nog een aantal struintips:

  • Trek stevige schoenen aan
  • Neem een verrekijker mee
  • Check de vaartijden van de pontjes voordat je op pad gaat
  • Neem voldoende water en voedsel mee
  • Bij hoog water zijn de struinommetjes vaak niet begaanbaar
  • Blijf op afstand van de dieren, voer en aai ze niet