Ontdek het mooiste van Romeins Nederland!

Wil jij alles weten over het Romeinse leger en het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was? Breng dan een bezoek aan Museum Het Valkhof. Dit mooie museum heeft veel aandacht voor de roemruchte geschiedenis van Nijmegen met de Valkhofburcht van Karel de Grote. Dit najaar toont het museum een bijzondere tentoonstelling over Maria van Gelre en haar bijzondere gebedenboek.

 

De grootste middeleeuwse
kunstschat van Nederland

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw. Haar gebedenboek is een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland.
Jarenlang was het niet te zien – niet voor het grote publiek, niet eens voor onderzoekers.

Museum Het Valkhof heeft in 2018 de internationale primeur om in totaal 40 gerestaureerde pagina’s te presenteren. De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre voert de bezoeker aan de hand van 100 (kunst)objecten mee door het luxeleven van de intrigerende opdrachtgeefster van het gebedenboek: een zelfbewuste vrouw, afkomstig uit Frankrijk, die de taal en cultuur van haar nieuwe land als een ‘Máxima van de 15de eeuw’ snel omarmde.

Romeins schrift

 

Naast miniaturen en handschrift en worden onder meer schilderijen, textiel, sieraden, beeld- houwkunst, gebrandschilderde vensters en heiligenbeelden getoond. Tot de bruiklenen behoren vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. Museum Het Valkhof is de enige plek waar de expositie is te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit en is te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019.