Tips bij het spotten van wild

De Gelderse streken kennen vele prachtige natuurgebieden. Wie lekker wil bewegen in de natuur, kan er zijn hart ophalen. De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend.

Je bezoek aan het Park is niet compleet zonder dat je een hert of zwijn bent tegengekomen. Weet jij de dieren te spotten? Deze tips zullen je daarbij helpen. En vergeet je verrekijker en fototoestel niet mee te nemen!

Tip 1: Ga vroeg op pad

De meeste kans om wilde dieren te zien heb je vroeg in de ochtend. Dan gaan ze namelijk op pad om te grazen op open plekken in de natuur. Na het grazen zoeken zij hun rustplek op waar ze de rest van de dag verblijven. ’s Avonds tegen zonsondergang verlaten ze die plek weer om te gaan grazen. Edelherten leven het grootste deel van het jaar in aparte groepen van mannen en vrouwen, die we roedels noemen. Tijdens de bronsttijd in september verlaten de mannetjes hun roedel en trekken ze er alleen op uit, op zoek naar vrouwtjes. Door te burlen (een soort gebrul) proberen ze hun concurrenten te imponeren. Gedurende de bronsttijd worden er ook speciale bronstexcursies georganiseerd.

Wild spotten op de Veluwe

Tip 2: Denk aan je kleding

Draag donkere kleding als je het Park in gaat en hoopt wild tegen te komen. Felle kleuren schrikken de dieren namelijk af, dit zal je kans op het spotten van bijvoorbeeld een edelhert aanzienlijk verkleinen. Probeer er ook voor te zorgen dat je kleding niet ritselt. Dit leidt de dieren af.

Als je met meerdere mensen op pad gaat is het verstandig niet te veel en op fluistertoon te praten.

Tip 3: Let op diersporen

De sporen van dieren vertellen ons veel: welke routes te nemen, waar ze verblijven. Let tijdens je wandeling goed op pootafdrukken, uitwerpselen en vraatsporen. Langs wegen en fietspaden wordt veel gewroet door wilde zwijnen. Dit doen ze bij hun zoektocht naar insecten. Zij kiezen deze plekken uit omdat het hier meestal wat bochtiger is dan op andere plekken, wat voor een rijker bodemleven zorgt. Tussen februari en juni worden de biggen geboren. Wist je dat hun vacht met horizontale strepen ook wel ‘pyjama’ wordt genoemd?

Wild spotten op de Veluwe, herten
Wild spotten op de Veluwe

Tip 4: Bezoek een wildobservatieplaats

Het Nationale Park De Hoge Veluwe telt verschillende wildobservatieposten. Deze zijn gemakkelijk te voet of per fiets te bereiken. Sommige zijn zelfs overdekt of bieden zitgelegenheid. De kans dat je hier wild spot is erg groot: rond deze plaatsen verschijnen regelmatig verschillende diersoorten. Het zijn prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten van je fiets- of wandeltocht.

Kom je voor de moeflons? Ga dan voor observatiepunt ‘Bosje van Staf’. In het Park leven twee populaties, waarvan één zich vaak ophoudt in de omgeving van deze observatieplaats.

Het blijven natuurlijk wilde dieren, dus helaas is er geen ‘zichtgarantie’. Heb jij nou wel een edelhert, ree, zwijn of moeflon gezien? Deel jouw foto op social media dan met #geldersestreken!