Kijk je ogen uit vanaf deze uitkijktorens!

Eeuwenoude landschappen, indrukwekkende zandverstuivingen, prachtige bossen en heide… de natuur in de Gelderse streken is prachtig! Vele fiets- en wandelroutes leiden je langs de meest fascinerende plekjes. Op vele plekken in de Gelderse streken vind je uitkijktorens. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omliggende natuur. Het is even een stevige klim naar boven, maar met mooie vergezichten als beloning ben je dit al snel vergeten.

 

Kootwijkerzand

Deze uitkijktoren van 12 meter hoog staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa, het Kootwijkerzand. Hij heeft de toepasselijke naam Zandloper gekregen en is afgelopen jaar geopend. Tussen zonsopkomst en -ondergang is de toren vrij toegankelijk voor publiek en kun je genieten van een geweldig uitzicht over de Veluwe.

De toren ligt vlakbij de parkeerplaats Kootwijkerzand aan de Houtvester van het Hoffweg, Kootwijk. Inrit via Heetweg, Kootwijk.

 

De Boersberg

Op de rand van het Veluwemassief, tussen Doorwerth en de Nederrijn vind je uitkijktoren de Boersberg. Vanaf dit uitkijkpunt kijk je prachtig over de boomkronen van de hellingbossen, de Nederrijn en Kasteel Doorwerth. Bij mooi, helder weer kun je zelfs Nijmegen zien!

Je kunt de uitkijktoren bereiken vanaf Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 4 te Doorwerth. Het kasteel is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn en in het kasteel kun je maar liefst drie musea bezoeken!

September 6 - Alinea 2
Uitkijktoren de Boersberg

Uitkijktoren Hulzenberg

In het Bergherbos bij Stokkum vind je uitkijktoren Hulzenberg. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog. Na een prachtige wandeling door het Bergherbos met een pittige klim, staat je een geweldig panoramisch uitzicht te wachten. Je kijkt helemaal uit van de Veluwezoom tot Elten en verder! De toren is geopend van zonsopgang tot zonsondergang en door iedereen te bezoeken.

Uitkijktoren Hulzenberg
Uitkijktoren Hulzenberg

Veluwetransferium Nunspeet

Op het Veluwetransferium in Nunspeet staat een uitkijktoren van wel 30 meter hoog! Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving van Nunspeet. Vind je het wat te hoog om te beklimmen? In het paviljoen, aan de voet van de toren, staat een beeldscherm waarop je het uitzicht vanaf de toren kunt zien. Zo kun je toch meegenieten! Voor de kinderen is er een grote speeltuin met vele klimrekken en picknicktafels waaraan je kunt uitrusten. Naast het Veluwetransferium vind je Brasserie Het Stationshuisje, waar je fijn kunt uitrusten met een kop koffie en wat lekkers.

Tevens gelegen aan het Veluwetransferium is het Bezoekerscentrum Nunspeet. In dit bezoekerscentrum is een uitgebreide expositie over het ontstaan van de Veluwe, het landschap en de natuur te zien. Speciaal voor kinderen is er een kabouterhut en een kabouterroute.

Veluwetransferium in Nunspeet
Veluwetransferium in Nunspeet

De Bostoren

Op Landgoed Schovenhorst in Putten vind je de Bostoren. De beklimming van de 40 meter hoge toren is een avontuur op zich! Eenmaal op de top van dit architectonische hoogstandje is de beloning een prachtig uitzicht over de Veluwe en een unieke blik op de kroon van het bos. Beklim de 235 treden en bekijk het met eigen ogen! De bostoren is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.15 uur.

Bostoren in Putten
Bostoren in Putten

Romeinse wachttoren Opheusden

Bezoek in Opheusden de Romeinse wachttoren bij fort De Spees. De replica staat nu op de noordgrens van het Romeinse Rijk aan de Rijnbanddijk. Ooit stonden in dit gebied vele van dit soort uitkijktorens. Geniet hier van een prachtig uitzicht.

Uitkijktoren bij Camping de Linie

Kijk Uit Attention

Deze 52 meter hoge trap is een echt kunstwerk! Kunstenaar Krijn Giezen heeft het werk ontworpen als een ‘ongewone wandeling door het bos’. Kijk Uit Attention is eigendom van het Kröller-Müller Museum en vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over de bossen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Tijdens schoolvakanties en op feestdagen tussen 1 april en 1 november kun je de trap beklimmen tussen 11.00 en 16.00 uur. Bij slechte weersomstandigheden is het werk niet toegankelijk.
Foto: @annatheunissen (Instagram)

 

Heb jij een van deze uitkijktorens beklommen en genoten van het prachtige uitzicht? Deel jouw foto op social media met #geldersestreken, en wie weet delen we jouw foto op ons Facebook– of Instagramaccount!