Uniek en onmisbaar: de pontjes in de Gelderse streken

De combinatie van natuur, water, rust en cultuur maakt Gelderland tot geliefd gebied voor wandelaars en fietsers. Vele fiets- en voetveren zorgen ervoor dat je snel en veilig van de ene naar de andere oever wordt overgezet. De verschillende pontjes hebben allemaal hun eigen charme en een oversteek met één of meer van deze veren mag je dan ook niet missen! Kom even heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige omgeving én de gezelligheid aan boord. In dit artikel lichten we een paar bijzondere pontjes en fietsroutes uit. Ontdek de pontjes hieronder:

 

Pontje Ham 

Pontje Ham vaart sinds 1993 tussen de Loswal in Maasbommel en het Langeland in het recreatiegebied De Gouden Ham. Uit®waarde verzorgt het pontje in samenwerking met de gemeente West Maas en Waal en de ondernemers van de Gouden Ham. Het maximum aantal passagiers per overtocht is 10.

Meer informatie over Pontje Ham

Pontje Ham

Liniepontje

Het Liniepontje maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is de verbinding tussen Werk aan het Spoel (Culemborg), Fort Everdingen en Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk) in de gemeenten Culemborg, Houten en Vianen.

Meer informatie over het Liniepontje

 

Pomona 

Het veer ‘Pomona’ van de gemeente Tiel zorgt voor een prima verbinding voor fietsers en voetgangers tussen Tiel en het dorp Wamel aan de overzijde van de Waal. Dit pontje vaart dagelijks om de 20 minuten.

Meer informatie ovet het veerpontje Pomona

Pomona

Veerpont Dieren 

De Veerpont Olburgen-Dieren verbindt twee prachtige stukjes Nederland. Als je in Dieren bent, kom je waarschijnlijk van de prachtige Veluwe. Steek je dan de rivier over, dan ga je naar de mysterieuze Achterhoek met zijn vele verhalen en legenden.

Meer informatie over Veerpont Dieren

 

Fietsroutes

Onderstaande fietsroutes bevatten allemaal één of meer oversteken met een pontje. Dit is een mooie manier om de prachtige omgeving zowel vanaf het land als vanaf het water te beleven!

 

Fiets de pontjes rond

Fiets de pontjes rond en steek maar liefst drie verschillende wateren over: de Rijn, de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Bij deze route, van circa 42 kilometer, maak je twee keer gebruik van een pontje en één keer van een brug. De route start en eindigt bij ’t VeerHuys in Beusichem.

Meer informatie over het rondfietsen van de pontjes

Genieten langs de Waal

Tijdens deze tocht, van ongeveer 46 kilometer, over de dijken langs de rivier de Waal heb je continu geweldig uitzicht op het water en de uiterwaarden. Tussen het rustieke landschap door valt van alles te ontdekken. Het aanbevolen start- en eindpunt van de route is De Gouden Molen (tevens TOP) in Rossum.

Meer informatie over genieten langs de Waal

Genieten langs de Waal

Pontjes over de Rijn – Renkumse Veer en Lexkesveer 

Deze fietsroute van circa 37 kilometer neemt je mee door de Westelijke Veluwezoom. Vanaf Oosterbeek fiets je richting de Rijn, waar je parallel aan het stromende water, geniet van de prachtige uiterwaarden. Je maakt bij deze route gebruik van twee pontjes, waaronder het Lexkesveer waarmee je de Rijn oversteekt. Deze veerverbinding bestaat al sinds de Middeleeuwen!

Meer informatie over pontjes over de Rijn – Renkumse Veer en Lexkesveer

Pontjes over de Rijn – Renkumse Veer en Drielse Veer

Deze  route van ongeveer 40 kilometer neemt je mee door de Betuwe. Een fietstocht door de Betuwe is in ieder seizoen weer anders. Zo kleurt de bloesem in het voorjaar de boomgaarden wit en roze. In juni kom je onderweg allemaal stalletjes met verse kersen tegen en in het najaar is juist weer de appel- en perenpluk. Naast het Renkumse Veer, laat je je ook vervoeren door het Drielse Veer. Dit pontje maakt gebruik van zonne-energie voor de aandrijving: heel duurzaam dus!

Meer informatie over Pontjes over de Rijn

Rondje pontje

Op de populaire fietstocht Rondje pontje (circa 40 kilometer) steek je maar liefst drie rivieren over met een veerpontje. Maar je fietst ook nog langs de Linge, de langste rivier van Nederland, en door het prachtige ‘Nationaal Landschap De Gelderse Poort’.

Meer informatie over Rondje pontje

 

Wandelroute door ongerepte natuur

Rekken is een Achterhoeks dorpje, gelegen aan de grens met Duitsland. Tot het verdwijnen van de grenzen binnen de EU vond je hier nog een échte grens met een slagboom. Inmiddels herinneren alleen de grenspalen nog aan de rijksgrens met Duitsland. Het dorp wordt doormidden gesneden door de rivier de Berkel, die vroeger een belangrijke handelsroute vormde tussen Nederland en Duitsland. Je ervaart hier nog echt de rust van de groene boerenomgeving. Recent is in Rekken een nieuw trekveer aangelegd, wat nieuwe mogelijkheden biedt!

 

Groot Heurne Route

Deze wandelroute van ongeveer 13 kilometer slingert over oude smokkelpaden en langs de Berkel. Je wandelt door ongerepte natuur en hoeft niet vreemd op te kijken als je onderweg niemand tegen komt. Het smalle bospaadje vanaf Grenssteen 816A wordt het ‘Smokkelpad’ genoemd. Aan de rechterkant staat een aantal oude grensstenen die de grens tussen Nederland en Duitsland markeren. Vroeger moest je hier goed uitkijken of er geen fanatieke douanebeambte op de loer lag. Nu kun je zorgeloos genieten van de prachtige natuur. Startpunt van de route is TOP Rotering Oldenkotte in Rekken.

Bekijk voor je op pad gaat de actuele vaartijden van de pontjes!