Hier moet je op letten wanneer je op pad gaat met een elektrische fiets

Steeds meer mensen gaan met een elektrische fiets op pad: je kunt langer en verder fietsen met minder inspanning. Het fietstoerisme is hierdoor fors toegenomen. Toch zijn er een aantal zaken waar je als elektrische fietser rekening mee moet houden. Wij zetten ze op een rij:

 

Waar kan ik opladen?

Van tevoren stippelen veel fietsers een route uit. Kijk dan niet alleen naar de weg die je moet afleggen, maar ook het aantal kilometers. De accu van een elektrische fiets heeft namelijk maar een beperkte actieradius en dan is het handig dat je onderweg je fiets kunt opladen, terwijl jij op het terras geniet van een kopje koffie en punt taart. Vaak bevat een TOP, een Toeristisch Overstappunt, deze oplaadmogelijkheden of weten ze waar in de regio je terecht kunt voor een oplaadbeurt.

 

Een onderhoudsbeurt doet wonderen

Net zoals een auto onderhoud nodig heeft, moet je ook je elektrische fiets regelmatig laten nakijken door de fietsenmaker. Door de hogere snelheid, langere afstanden en frequenter gebruik, kan slijtage eerder optreden. Voordat je een (lange) fietstocht gaat maken, is het in ieder geval slim om de verlichting, de banden, remmen en de ketting na te kijken. Doet alles het en loopt alles soepel? Is dit niet het geval, dan kun je nog snel een bezoek brengen aan de fietsenmaker.

Fietsen over de Zevenheuvelenweg
Fietsen over de Zevenheuvelenweg

Oeps, een lekke band

Je fiets gecheckt, maar toch pech onderweg? Zorg dat je altijd een reparatiesetje meehebt, zodat je onderweg niet te lang stil komt te staan. Kleine problemen zoals een te hoog zadel, een scheef stuur en zelfs een lekke band kun je daarmee makkelijk oplossen en voor je het weet zit je weer op de fiets!

Halt, in de naam van de wet

Rijd je met een normale elektrische fiets, dan val je onder dezelfde wet- en regelgeving als ieder andere fietser. Je hebt geen rijbewijs, speciale WA-verzekering of kenteken nodig. Als elektrische fietser betekent dit, dat je verplicht bent om op het fietspad te rijden en dat je andere weggebruikers niet mag hinderen. Houd ook rekening met de langzamere weggebruikers.

Ben je in het bezit van een Speed pedelec, dan gelden er sinds 2017 andere regels. Zo moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit van het AM-rijbewijs om op deze fiets te mogen fietsen. Wanneer er geen bromfietspad is ben je verplicht om op de rijbaan te fietsen. Ook een bromfietskentekenplaat en helm zijn verplicht (en aan te raden).

Tip: ga je in september fietsen? Vergeet dan niet een extra tas mee te nemen? Je komt onderweg gegarandeerd mooie fruitstallen en zelfpluktuinen met verse appels en peren tegen!