Ga toch fietsen! Dit zijn de leukste fietsroutes in de regio Arnhem

Gelderland is dé fietsprovincie van Nederland. De mooie fietsroutes brengen je langs de meest unieke plekken van de Gelderse streken. De wonderschone en gevarieerde natuur zal je verrassen, evenals de vele historische en pittoreske plaatsen die Gelderland rijk is. Over heuvels en langs de heide, via drukke steden naar de ultieme rust; de fietsroutes in de Gelderse streken maken van jouw fietsvakantie een ware ontdekkingstocht. We zetten voor jou de leukste fietsroutes van de regio Arnhem op een rij. Heb je er eentje gefietst? Deel jouw foto’s op social media met #geldersestreken! Wat is jouw favoriet?

Rondje kastelen en landgoederen

De Veluwezoom is bekend om ‘Gelders Arcadië’, het landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Het heuvelachtige landschap heeft altijd veel aantrekkingskracht gehad op welgesteld families, die er hun landhuizen bouwden en de mooiste tuinen en parken aanlegden. Deze twee fietsroutes langs kastelen en landgoederen geven je een bijzonder kijkje in het leven van toen en nu.

De ‘west-route’ brengt je langs het westelijke deel van het ‘Gelders Arcadië’, door de gemeente Wageningen, gemeente Renkum en gemeente Arnhem. De ligging zorgt voor een bijzonder afwisselend landschap en vele schitterende panorama’s.

De andere route leidt je door het oostelijke deel van de Veluwezoom waarbij je door de gemeente Rheden en de gemeente Rozendaal fietst. De afwisselende landschappen geven je een goed beeld waarom dit stukje Nederland zo aantrekkelijk is voor mensen om zich hier te vestigen. Lees hier meer over de routes.

Juli 15 - Gelders Arcadie

Liberation Route Arnhem

In het gebied Arnhem-Wageningen is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mislukte geallieerde operatie ‘Market Garden’ kostte in september 1944 duizenden levens. Tijdens deze route volg je deels de Rijn en steek je de rivier over op de John Frostbrug in Arnhem, die in de volksmond ook de ‘Bridge too Far’ wordt genoemd. Vernoemd naar de beroemde film die is gemaakt over de strijd tussen de Duitsers en de Britten. Laatstgenoemden wilden de brug veroveren in september 1944, maar zij slaagden daar niet in. Onderweg passeer je ook een deel van de landingsgebieden van de parachutisten in september 1944. Zij kwamen, deels onder vijandelijk vuur, met duizenden tegelijk uit de lucht vallen. Op één van de zogeheten luisterplekken van de Liberation Route Europe (L20) hoor je er meer over.  Download hier het routeboekje.

Juli 15 - Liberation Route

Veluwezoomroute

De Veluwezoom is een bijzonder gebied om te fietsen. Dit komt omdat het gelegen is tussen het bosrijke, heuvelachtige landschap van de Veluwe en de lager gelegen uiterwaarden van de Rijn en IJssel. In deze omgeving zijn ook vele Rhododendrons te vinden die rond mei en juni een prachtig aanzicht geven tijdens hun bloei.

Deze fietsroute brengt je langs schitterende natuurgebieden zoals Planken Wambuis en Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Beide bestaan uit bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Dit maakt de natuurgebieden elk jaargetijde verrassend anders. Wijk voor een bezoek aan deze parken even van de route af. Kijk uit naar diersporen en misschien zie je wel een hert of wild zwijn. Download de routebeschrijving hier.

Juli 15 - Veluwezoom

Rondje Posbank

Fiets met Rondje Posbank langs de belangrijkste trekpleister van Nationaal Park Veluwezoom, de bijna 90m hoge Posbank (tussen 65-63). Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over het fraaie reliëf dat zelfs voor Nederlands begrippen uitzonderlijk is. Bij helder weer kijk je meer dan 20 km ver en zijn zelfs de heuvels van Montferland en het Rijk van Nijmegen te zien. Dit wordt dan ook vaak een van de mooiste plekken van Nederland genoemd. Zeker wanneer in augustus de heidevlakte prachtig paars kleurt. 

Het is niet enkel heide- en heuvellandschap wat je tegenkomt in deze route. Zo kun je ook lekker uitwaaien langs de rivier de IJssel en genieten van de uiterwaarden. Ook kom je fraaie bezienswaardigheden tegen zoals Landgoed Middachten of stap eens af voor een wandeling door het historisch centrum van Hanzestad Doesburg.  Download de routebeschrijving hier.

Juli 15 - NPHV

Rondje Liemers

Wie even weg wil uit de drukte om lekker te fietsen, strijkt neer in het gebied tussen Arnhem en de Duitse grens: de Liemers. Deze fietsroute leidt je door dit stukje onbekend Nederland. 

Fiets door fraaie natuurgebieden met afwisselend rivier- en weidelandschap. Als je door de Liemers trekt, ontdek je een compleet en verrassend gebied. Wat te denken van Zevenaar, de grootste stad in de Liemers. Met mooie historische gebouwen, zoals het oude Juvenaat en een gezellig centrum met gevarieerd winkelaanbod.

Even verderop in de route kom je langs de uiterwaarde bij het dorpje Loo (nabij 64). Daar is ook havezathe Huis Loowaard gelegen, een prachtig oude kasteelboerderij welke in 2008 door de huidige bewoners geheel is gerestaureerd. Fiets door Westervoort en Duiven richting Recreatiegebied Rhederlaag (nabij 98). Met ruim 350 hectare aan wateroppervlakte is dit het grootste watersportparadijs van Oost-Nederland. Tijdens een warme dag dus de ideale locatie voor een verfrissende duik. Blijven slapen? Kies voor hotel Gieling,  centraal gelegen hotel in Duiven, nog geen 500 meter van de A12. Download hier het routeboekje.

 

Juli 15 - Rhederlaag

Alle routes fietsen?

Lijken de routes jou zo leuk, dat je ze allemaal wel wil fietsen? De regio Arnhem zit vol met hotels waar je heerlijk kunt uitrusten voor weer een dag op de fiets. Geniet bij het NH Arnhem Rijnhotel van een heerlijke kop koffie op het terras met uitzicht op het water. Ook de kamers hebben een fantastisch uitzicht!  De charme van een gastvrij familiehotel ervaar je in het Wapen van Elst. Geniet op het terras of in de serre van een van de heerlijke gerechten uit het restaurant. 

Trek na het trappen? Iedere zondag in juli en augustus organiseert Van der Valk Hotel Arnhem BBQ Sunday. Lekker smullen van vis en vlees van de barbecue terwijl jullie napraten over de dag. Daarna heerlijk slapen in een van de prachtige kamers van het hotel. 

Gerelateerde artikelen