Mooie wandelroutes in de Gelderse streken

Vind het geluk als je wandelt door pittoreske dorpen, over kronkelende dijken, langs statige herenhuizen en kastelen en door prachtige stuiflandschappen; je staat versteld van het prachtige, variërende decor! Trek je wandelschoenen aan en ontdek de Gelderse streken, dit zijn onze routetips.

Drie Kieftenroute

Wandel door het gezellige centrum van Gorssel, langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. Deze route is interessant vanwege de oude verhalen die met deze streek zijn verbonden. De Drie Kieften verwijst naar een pleisterplaats, een herberg die er vroeger stond. Onder een afbeelding van drie kieviten hing een bord dat de reiziger naar binnen moest lokken met de tekst: ‘Deze drie kieften kunnen u niet vermaken, kom binnen en proef de drank, dat zal u beter smaken’.

Goilberdingerpad

Ontdek het prachtige buitengebied van Culemborg! De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft hier zijn sporen achtergelaten. De route voert langs de historische forten Werk aan het Spoel en Fort Everdingen, door de Goilberdingerwaard en langs weilanden.

N70 Natuurwandelroute

Op maar weinig plaatsen in Nederland tref je zo’n unieke wandelroute aan als de N70 in het Rijk van Nijmegen. De wandeling kenmerkt zich door haar diversiteit in route en afstandsmogelijkheden, maar ook door haar cultuurhistorische karakter. Deze unieke wandeling voert je over 8 ‘bergen’ met fraaie namen zoals de Boterberg, Sterrenberg en de Duivelsberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap.

Honger gekregen na je wandeling? Geniet van een heerlijke pannenkoek! In het Rijk van Nijmegen vind je heel veel pannenkoekenrestaurants. Je vindt de restaurants in de buurt van topattracties en prachtige fiets- en wandelgebieden. Ideaal dus! Van traditionele restaurants met een ouderwets gezellige inrichting, tot strakke en moderne uitstralingen. Bekijk hier onze tips.Hanzestadswandeling Harderwijk

Weet jij wat er ten tijde van de Hanze gebeurde op het pleintje bij De Smeepoortenbrink?Of wat er verhandeld werd op de Vischmarkt? Ontdek het tijdens deze Hanzestadswandeling en geniet ondertussen van de mooiste plekjes van Harderwijk. Geniet na afloop van je wandeling op het terras van Hotel Café Restaurant Monopole van het prachtige uitzicht over het Veluwemeer.

De Goudsberg

Geniet van prachtige natuur en vele zichtbare restanten uit het verleden in de omgeving van Lunteren. Deze route voert je over de toppen van het Veluwe massief. Ruim een eeuw geleden stonden er nog geen bomen op de heuvels en boden ze vrij zicht over de Gelderse Vallei. Nu liggen de toppen half verscholen in het lover, maar bij de Hessenhut op de Goudsberg en dichtbij het Middelpunt van Nederland kun je gelukkig nog genieten van een prachtig uitzicht. Tegen het einde van de wandeling passeer je aan de voet van de Goudsberg enkele afgravingen.

Struinen door de Moringerwaarden

Avontuurlijk aangelegd? Kom struinen in Rivierenland! Struinen is een verrassende manier om de uiterwaarden te ontdekken en te genieten van de ongerepte natuur. Ontdek het unieke natuur- en wandelgebied de Moringerwaarden. Deze bewegwijzerde struinroute start bij Moeke Mooren in Appeltern. Vanaf hier loop je via een bruggetje al snel het natuurgebied in. De prachtige flora en fauna in dit gebied is voor iedere wandelaar een lust voor het oog. Geniet van het geluid van water- en zangvogels en laat je verrassen door de kudde Brandrode Runderen, een met uitsterven bedreigd runderras. Onderweg heb je uitzicht op De Gouden Ham, een recreatieplas waar het heerlijk vertoeven is. Wil je onderweg nog meer zien? Ga dan eens met een gids op pad. Informeer bij Moeke Mooren naar de mogelijkheden.Natuurtocht Bekendelle

Vind het geluk in het maken van een heerlijke wandeltocht door de mooie Achterhoek. Wie door het moerasbos Bekendelle loopt, hoort het kabbelende water van de Boven-Slinge. Deze beek veranderde haar loop nog weleens, vandaar de naam. Waar zij vroeger stroomde, is een vochtig elzenbos ontstaan. Hier groeien diverse bijzondere bloemen en planten in het wild, zoals slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. Je eindigt je wandeling bij Restaurant Berenschots Watermolen. De watermolen dateert uit 1652 en was tot 1987 in bedrijf. Terwijl je geniet van je kopje koffie, zie en hoor je hoe het waterrad draait en knarst en hoe het water over de stuw valt.

Zuidelijke perimeterroute

Nadat het na zware gevechten op 18-19 september 1044 mislukte om de ingesloten troepen van luitenant-kolonel John D. Frost bij de brug in Arnhem te bereiken, trokken de restanten van de 1e Airborne Divisie zich op 10 september terug in Oosterbeek. Hier werd de zogenoemde perimeter als verdedigingslinie ingericht. Een dag later moesten de troepen van Frost zich terugtrekken naar Oosterbeek door voorraadgebrek en zware verliezen. Tijdens het wandelen van de zuidelijke perimeterroute ga je via park Hartenstein naar het Kerkpad bij de uiterwaarden van de Rijn en terug omhoog via de Pieterberg naar het Airborne Museum ‘Hartenstein’.

Op zoek naar meer wandelinspiratie? Kijk op geldersestreken.nl/wandelen